Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 860

Свята свого улюбленого селища жителі Грицівської ОТГ з нетерпінням чекають цілий рік. Воно припадає на останню неділю червня. У цей період щедра місцева природа буяє, аж дух перехоплює. Віковічний Гриців, наче прокидається зі сну. Фестиваль на його честь гуртує тутешніх мешканців.

Ідею нинішнього дійства «На крилах єднання» в образній формі виразило оригінальне панно роботи місцевої художниці Інни Слабої. Лілеї символізували собою водну стихію і чистоту, маки – щедрість і красу землі, мальви – домашній затишок і спадковість поколінь. Знак Сварога у лівому верхньому кутку був оточений вишитими рушниками і в символічній формі передавав жіночу турботу про главу сімейства. Так я собі це витлумачив.
Розпорядницею фестивалю традиційно була гостинна і чарівна голова Грицівської ОТГ Людмила Тіфенбах. Вона охоче розповідала гостям про здобутки її команди і майбутні перспективи розвитку території.
Оглядини родзинок фестивалю розпочав із господинь, які порядкували у центральному парку біля двох казанів над вогнищем. Кухарі Ганна Хименчук та Ганна Недашківська розказали, що в одному готують рибальську юшку, а в другому – козацький куліш. Рецептами обіцяли поділитися з кожним, кому сподобаються ці страви.
Тему приготування їжі в похідних умовах зі знанням справи розвинула викладач Грицівського позашкільного закладу Поліна Шампаніна. Вона зі своїми вихованцями вряди-годи вирушає в мандрівки берегами мальовничої Хомори та в навколишні праліси. Прищеплює юнакам та дівчатам любов до рідного краю.
На свято її учні власноруч змайстрували картинки, а потім давали майстер-класи з ліплення та витинання усім охочим цим займатися.
А в цей час на стадіоні славнозвісного Вищого професійного художнього училища точилися баталії з міні-футболу. Як розповів капітан КФК «Гриців» Іван Полторадін, у гості до них приїхали команди з сусідніх сіл Коськів, Михайлючка, Городище, Серединці та Жилинці.
На фестиваль також завітали гості з різних міст. Серед них народний депутат чотирьох скликань Олег Лукашук, народний депутат Андрій Мацола, депутат Хмельницької обласної ради Микола Дячук, міський голова Славути Василь Сидор та інші.
– Усе, що має історію, має і майбутнє, – поділився міркуваннями Василь Богданович. На Хмельниччині він очолює асоціацію міст України та принципово виступає за передачу ширших повноважень на місця.
Концерти, виступи аматорів та оркестру зі Старокостянтинова, теплі і щирі вітання, посмішки. Всього цього було вдосталь на святі, яке ще довго відлунюватиме у серцях.