Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 676

Деякі українські реалії, даруйте за відвертість, все більше нагадують палату № 6 в одній сумновідомій установі.

Лайтеся на здоров’я!
У відповідь на ініціативу народної депутатки Ольги Богомолець «про протидію лихослів’ю» в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила: «Влучно і точно застосована лайка, що описує наше ставлення до ситуації, і не спрямована образити співрозмовника, корисна для здоров’я. Дослідження показують, що саме така лайка і застосовується в побуті найчастіше. Вона призводить до нейтральних чи позитивних наслідків».
Ось вона, панацея від всіх суспільних негараздів!
Як на мене, то цей меседж є найбільшим вкладом Уляни Супрун у вітчизняну галузь охорони здоров’я на тлі руйнування під її орудою реальної медицини.
Приводів для лихослів’я українські чиновники і політики дають більш ніж досить.
Дволикий Герус
Представник Президента у Кабміні Андрій Геруc з інтервалом у кілька днів виступив із двома взаємовиключними заявами. У першій сказав, що Володимир Зеленський під час виборчих перегонів пожартував з приводу зниження тарифів, а в другій переконував, що той таки збирався зробити це серйозно.
Андрій Герус написав на своїй сторінці у Фейсбуці: «Хочу вибачитися за невдалу фразу про те, що «Зеленський жартував про зниження тарифів». Дається взнаки брак політичного досвіду, зокрема у спілкуванні з журналістами. Звичайно, тарифи це болюча тема, а тому погана для жартів або необачних коментарів. Насправді, Президент Володимир Зеленський вже двічі скликав нараду щодо можливості зниження тарифів для населення».
Ось таке, вочевидь, роздвоєння особистості державного службовця високого рангу! Як на мене, то йому бракує елементарної порядності та поваги до людей.
Найприкріше, що після конфузу Андрій Герус залишився у владній обоймі. Ми, платники податків, утримуємо його на високій зарплаті, аби і далі нам морочив голову. А може, в цьому і полягає сенс та головні завдання його діяльності?
Я був дуже здивований, що нагорі його досі вважають «експертом з енергетики». І ось чому.
За іронією долі, обидві заяви були зроблені саме в той час, коли ціна на газ різко знизилася. Та не в Україні,  а у Європі! І не як наслідок нарад,  а завдяки ринковій кон’юнктурі. Так, на голландській біржі TTF вартість блакитного палива впала порівняно до жовтня 2018 року втричі!
Дешевий фарс
Те, що далі відбувалося з тарифами в Україні, інакше, як фарсом і не назвеш.
Згідно з попередніми домовленостями уряду з Міжнародним валютним фондом та постановою про ПСО, з 1 травня ціна на газ для населення мала зрости до 9850 гривень за тисячу кубометрів, а з 1 січня 2020 року — до 12300 гривень за тисячу кубометрів. На той момент вона для населення складала 8550 гривень.
Ось так наші «фахівці» і «патріоти» незрозуміло чому беруть від імені України кабальні зобов’язання, які нищать економіку держави та доводять до злиднів людей.
Боротьба нанайських хлопчиків
Поставлений у незручну ситуацію уряд почав на публіку бавитися із Нафтогазом у гру «Два дядьки: щедрий і сумлінний».
Спочатку з’явилася постанова уряду, що зобов’язала Нафтогаз продавати газ населенню за ринковою ціною. На що у Нафтогазі повідомили, що цей документ суперечить іншим урядовим постановам, зокрема про ПСО (спеціальні зобов’язання Нафтогазу продавати газ населенню за встановленою урядом ціною).
Тому закликали скасувати ПСО, або внести до нього зміни, щоб для зниження цін на газ для населення були всі законні підстави.
Замість того, аби діяти у правовий спосіб, в уряді вдалися до адміністративного тиску і закликали Нафтогаз публічно заявити про зниження цін на газ для населення у травні. Для ока людського, пригрозивши адміністративним заходом: звільненням Андрія Коболєва. В робочому порядку усе можна було узгодити за лічені години, а так процедура розтягнулася. Та й кадрові питання мають вирішуватися без галасу, а не привселюдно, з метою самореклами. Обидві державні структури заробили на цьому піарі очки. А тарифи залишалися на місці. В цей час ціна на газ продовжувала падати.
Зрештою під тиском обставин уряд та Нафтогаз були змушені знизити ціни на газ для населення, але тільки з 1 травня. І лише до 8247 гривень за тисячу кубометрів. Що приблизно складає понад 4 відсотки. У червні його додатково знизили на 7,3 відсотка. А починаючи з липня ще на 8 відсотків. 
Ху із ху, містер Клімкін?
Три місяці тому Україна твердо взяла курс на євроінтеграцію, закріпивши його у Основному Законі. І раптом пролунала несподівана заява від найпалкішого прихильника євроінтеграції:
«Що стосується ПАРЄ, коли я бачу, що там відбувається — це патологія. Ми повинні тимчасово призупинити свою участь в ПАРЄ і подивитися, що буде далі. Ми не повинні кликати їх спостерігати за нашими виборами. Хто ці люди, які будуть вчити нас демократії, як краще робити?» — сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін.
Саме цей діяч був ініціатором угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.
Невже доморощений політик раніше не знав, що європейські бюрократи наскрізь цинічні і за вигоду готові продати будь-що і будь-кого. А інтереси України їм, даруйте, до фені. А може, він теж наївно вірив у їхню любов до високих моральних цінностей, як у цьому намагалися переконати за гранти ЗМІ простих українців?
Головні модератори ЄС — Франція та Німеччина — завжди бачили, бачать і будуть бачити в нашій державі свого економічного і геополітичного конкурента. В даному випадку Україна для них — розмінна монета.
Як нам привижаються високі європейські стандарти життя, так їм мариться можливість одержати за політичні поступки зиск в Росії, де є величезний ринок сировини і збуту.
На тлі цих перипетій більш ніж дивно пролунала інформація про те, що Україна збирається зробити пожертву у бюджет ОАД (Організації американських держав), куди входять Болівія, Колумбія, Парагвай та інші бідні латиноамериканські держави.
Кабмін погодився на пропозицію МЗС щодо здійснення добровільного внеску України до Організації американських держав у сумі 40000 доларів США. Що за курсом еквівалентно одному мільйону 100 тисяч гривень.
Побрехеньки барона Мюнхаузена
Тільки барон Мюнхаузен у своїх побрехеньках міг їхати одночасно у двох взаємопротилежних напрямках. Для такої оказії він поділив кобилу на передню і задню частини. Цікаво знати, яка з них ліпше підійде нам для нелегкої подорожі у майбутнє?
Мимоволі пригадується відомий кінофільм Мілоша Формана «Політ над гніздом зозулі». У ньому йдеться про божевільню, де все відбувається навпаки: абсолютно здорових пацієнтів доглядає психічно хворий медичний персонал.
В результаті такої підміни ролей і обов’язків сюжет закінчується драматично. Дуже не хотілося, аби в Україні усе пішло за таким же сценарієм.