Наприкінці 2017-го навколо міста Городка об’єдналося 39 населених пунктів. Із тих пір роботи в Городоцькій об’єднаній територіальній громаді значно побільшало, бо ж соціально-економічні питання відтоді потребують вирішення не лише у місті, а й у селах, віддалених від центру. Втім збільшилися й можливості, адже завдяки децентралізації залучено значну кількість коштів на розвиток громади — понад 15 мільйонів гривень інфраструктурної субвенції. Окрім цього, громада взяла участь у проектах міжнародних організацій щодо розвитку територій, бізнесу та роботи з молоддю. Про досягнення, успіхи й проблеми однієї з найуспішніших громад області розмовляємо з її головою Василем ПІДЛІСНИМ.

 — Цього року, як ніколи, територія Городоцької ОТГ потерпала від злив та шквалів, що призвели до пошкоджень дорожнього покриття. Тому більше мільйона гривень виділили на утримання доріг громади, а саме — на грейдерування, підсипання вулиць щебенем, прочищення водовідвідних каналів. Прогрейдеровано і дороги у 19 селах. До їх ремонту в сільській місцевості долучилися й інвестори. Хочу зазначити, що на черзі у нас дев’ять проектів з капітального ремонту вулиць міста на суму понад 12 мільйонів гривень.
 Нещодавно, за сприяння народного депутата України Олександра Гереги, придбано комбіновану дорожню машину для виконання ямкового ремонту доріг УЯР-01. Ця машина, вартістю майже три мільйони гривень, уже ремонтує дороги Городка. Приємно зазначити, що субвенція з Державного бюджету на поточний середній ремонт доріг місцевого значення склала понад вісім мільйонів гривень. За ці кошти проводиться ремонт дороги (1,8 кілометра) на вулиці Тельмана у Городку. А за кошти місцевого бюджету КП «Городоккомунсервіс» на цій аварійній ділянці дороги проводиться заміна водопровідної мережі.
— Василю Васильовичу, а як справи з покращенням інфраструктури?
— Нині ведеться робота над проектом капітального ремонту міської площі за рахунок інфраструктурної субвенції. Для того, щоб врахувати думку та пропозиції місцевих жителів, проведемо громадські слухання. Люди хочуть бачити наше рідне місто із облаштованими тротуарами, сучасними світлофорами, лавочками, освітленням. У Городку ці роботи розпочнуться із центру.
 — Найактуальнішим питанням взагалі в державі є створення робочих місць. Чи маєте можливість зробити щось для працевлаштування жителів громади?
— Фахівці відповідних структурних підрозділів міської ради працюють в першу чергу над створенням робочих місць, особливо в сільській місцевості. Маємо вже й позитивний досвід у створенні кооперативів. Громада розробила дороговартісний проект підтримки кооперативного руху шляхом будівництва цеху для переробки молока та виготовлення молочної продукції. Проектом передбачене будівництво молочного міні-заводу, що дасть поштовх для розвитку підприємництва у сільській місцевості, отримання більшого заробітку від заготівлі молока, забезпечить збереження і нарощування поголів’я ВРХ та створить нові робочі місця. А найголовніше — буде можливість забезпечувати молочною продукцією всі освітні заклади громади. Нині проект перебуває на розгляді в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Сподіваємось на позитивне вирішення питання щодо фінансування цього об’єкта за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.
— А щодо залучення іноземних інвестицій?
— Уже проведено декілька зустрічей з внутрішніми інвесторами, а також представниками міжнародних компаній. Частина з них зацікавлена у співпраці з громадою та є довіра до влади, бо вже сьогодні у нас працюють підприємства з іноземними інвестиціями із Франції та Польші. У залученні інвестицій громада співпрацює з державною установою «UkraineInvest», брала участь у декількох заходах, організованих партнерами.
У березні цього року делегація громади взяла участь у ІІІ Міжнародному економічному форумі «Інвестиційні можливості Хмельниччини», на якому побували представники з 14 країн. Форум проходив у форматі дискусійних панелей. Під час однієї з таких панелей Городоцька громада презентувала проект «Фруктово-ягідний кластер Городоччини: інвестуй у ріст». Участь в економічних та інвестиційних форумах — це вже крок уперед.
— Василю Васильовичу, пам’ятаю, раніше у населених пунктах, що увійшли до Городоцької ОТГ, гостро стояла проблема зношених водогонів. Чи вирішене зараз це питання?
— Оцінюючи роботи, які сьогодні виконуються у громаді в сфері житлово-комунального господарства, можна зробити висновок, що прерогатива на цей рік — водогони. У результаті об’єднання громади на утримання перейшло 155,2 кілометра водопровідних мереж сільських населених пунктів, 42 свердловини та 4 каптажі. Потребували негайної заміни 38 кілометрів мереж, які перебували в аварійному стані. А через значне зниження рівня води у криницях, майже в кожному селі люди мають проблеми із водопостачанням. Як би це банально не звучало, та вода — це джерело життя.
 У цьому році завершене будівництво водогону в селах Пільний Олексинець та Лісогірка. Ці проекти вдалося реалізувати за кошти обласного та співфінансування з місцевого бюджетів. Також відновлена робота свердловин в Жищинцях та Остапківцях, завершуються роботи з відновлення каптажного джерела в селі Велика Левада, замінено 600 метрів водомережі в Новому Поріччі.
 На черзі — роботи з поточного ремонту систем водопостачання у Великояромирському та Старопісочнянському старостинських округах. Ще у планах цього року — реалізація проектів з будівництва нового водопроводу в селі Матвійківці, реконструкція водопровідних мереж на вулицях Чернишевського, Ванди Василевської, провулку Чернишевського, вулиці Некрасова, а також капітальний ремонт водогону на вулицях Річна і Ціолковського в Городку.
— Так склалося історично, що, скільки б не працювали, як би не старалися, владу завжди критикують. Чи часто стикаєтеся з критикою на свою адресу?
— За час роботи на посаді голови громади я набув великого досвіду. Звісно, негатив, а особливо безпідставний, подекуди «вибиває із колії». Та останнім часом отримую неймовірний заряд енергії від своєї роботи, а особливо — від зустрічей із молоддю у не-
офіційному форматі, які ми нещодавно розпочали практикувати. Розумію, що є заради кого і для кого працювати. Наша молодь активна, відкрита, щира, креативна, сповнена неймовірними цікавими ідеями. Ми обов’язково візьмемо їхні задуми для втілення в життя та у майбутньому працюватимемо над їх реалізацією. Бо саме молоді люди мають донести інформацію до представників старшого покоління. Та, наголошую, кожен житель громади — творець її майбутнього. Потрібно об’єднуватися, разом наводити лад у громаді, разом працювати. Відверто кажучи, для мене важливо займатися конкретними справами і своєю роботою демонструвати виконані справи для кожного жителя.
— Що ж, нехай Вам це вдається.