Днями у Солобковецькому будинку культури активні жителі аналізували стан своєї громади шляхом картування. Десять солобківчан, серед яких і голова Солобковецької ОТГ Сергій Когут, взяли участь у тренінгу з картування на тему «Розвиток громади в умовах децентралізації». Це останній із заходів, проведених ГО «Ми діємо» для солобківчан у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Тренерками заходу виступили Іванна Білик та Олена Слободян.

На початку тренінгу кожен із учасників поділився власними ідеями щодо того, якою б хотіли бачити свою громаду та що для цього потрібно зробити. У наступній, теоретичній, частині тренінгу йшлося про те, що ж таке картування, якими є основні типи ресурсів, що підпадають під картування, алгоритм дій та методи досліджень.
Найцікавішим моментом тренінгу була робота в групах. Учасники створювали імпровізовану карту всього, що є в Солобковецькій громаді. Окрім інфраструктурних об’єктів та географічних даних, на карти нанесені й індивідуальні та громадські ресурси, такі, як відомі люди села, творчі таланти, жителі, що займаються бджолярством та рибальством тощо. Після того, як карти були створені, кожен із учасників за допомогою спеціальних стікерів відмітив місця, які викликають певні емоції — позитивні чи негативні, та місця, що викликають занепокоєння, тобто проблемні.
У підсумку всі разом проаналізували створені карти, обговорили проблеми доріг та занедбаних приватних будинків, висунули ідеї щодо створення клубу для творчих талантів села, очищення місцевої річки Ушки, перетворення занедбаного приміщення школи на Центр культури та дозвілля. Також говорили про можливості залучення молоді до села, створення нових робочих місць та забезпечення достойної оплати праці.
На завершення тренінгу голова Солобковецької ОТГ Сергій Когут висловив думку, що таке дослідження було б дуже актуально провести під час святкування Дня села, щоб залучити якомога більшу кількість населення для отримання більш об’єктивних результатів.