Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 542

З нагоди 105-ї річниці з часу заснування селища Дунаївці відбулася Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Селище Дунаївці в сузір‘ї територіальних громад: минуле і сьогодення».
 У роботі конференції взяли участь науковці, члени Національної спілки краєзнавців України, освітяни, представники Дунаєвецької міської та селищної об’єднаних громад, районної державної адміністрації.

Модераторами пленарного засідання були голова Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, керівник Центру дослідження історії Поділля, доктор історичних наук, професор, дійсний член Української академії історичних наук Лев Баженов, професор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, голова Вінницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук Сергій Гальчак, заступник голови Хмельницької організації Національної спілки крає-
знавців України, почесний голова Дунаєвецької районної організації НСКУ, доктор історичних наук, професор, дійсний член Української академії історичних наук, заслужений працівник народної освіти України Віктор Прокопчук.
Учасників та гостей форуму щиро привітали Дунаєвецький селищний голова Антон Камінський, міський голова Веліна Заяць, перший заступник голови райдержадміністрації Руслан Смолінський, голова районної ради Ольга Михальська та побажали усім плідної роботи під час конференції.  
 Далі на зустрічі відбулась презентація книги «Селище Дунаївці в сузір’ї громад». Це видання присвячене минулому і сьогоденню селища Дунаївці, якому виповнилася поважна дата — 105 років з часу заснування. Автори книги, видатний краєзнавець Віктор Прокопчук та начальник архівного відділу Дунаєвецької РДА Аксинія Камінська, вперше зробили спробу обрати об’єктом досліджень Дунаєвецьку селищну ОТГ, акцентували увагу на соціально-економічних зв’язках, які зміцнюють це адміністративно-територіальне новоутворення з селищної та 17 сільських громад і можуть бути своєрідною основою його розвитку і процвітання в умовах децентралізації.
 «Варто зазначити, що ідея цього видання належить селищному голові Антону Камінському, — каже Віктор Прокопчук. — До речі, така книга побачила світ вперше на Дунаєвеччині».
Також на пленарному засіданні вирізнялися новизною історичних досліджень наукові доповіді про селище Дунаївці. Присутні з цікавістю слухали розповідь професора кафедри архівознавства Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, кандидата історичних наук, доцента Юрія Хоптяра. Він детально проаналізував стан залізничних шляхів Подільської губернії у другій половині ХІХ — початку ХХ століття (за матеріалами Дунаєвецького району). Доповідач зазначив, що будівництво залізниці Проскурів — Кам’янець-Подільський суттєво вплинуло на розвиток окремих регіонів Поділля та виникнення нових поселень, серед яких — теперішні Дунаївці.
Змістовний матеріал про визволення території нинішньої Дунаєвецької селищної об’єднаної територіальної громади від німецьких окупантів крізь призму штабних донесень (березень 1944 року) представив член Національної спілки крає-
знавців України Анатолій Роздобудько.
 Згодом учасники форуму продовжили роботу у чотирьох секціях, де обговорювали історію селища Дунаївці та навколишніх сіл у дорадянський період та у 1919-1920 роках, розвиток освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, шкіл та інше.
 По завершенні заходу селищний голова Антон Камінський відзначив подяками та грамотами учасників конференції за ініціативу у підготовці змістовних доповідей, значний внесок у дослідження історії та культури Дунаєвеччини та активну участь у Всеукраїнській конференції.