Не на жарт у Хмельницькому взялися за молодь, чи то, пак, за тих, яких ми, люди старшого віку, інколи звемо «підростаючим поколінням».

Звісно, ми боїмося перемін, бо в нашій країні вони, як правило, ведуть до гіршого. В мерії перемін не бояться. Отож ще з 2016 року запровадили тут великий просвітницький проект, щоб показати, як працює Хмельницька міська рада, що таке місцеве самоврядування. Для п’ятикласників проводять екскурсії владними кабінетами, організували інтелектуальну гру брейн-ринг «Моя позиція», для старшокласників та студентів діє «Школа сучасного лідера», а як підсумок віри у молоді сили обласного центру проведено стажування щодо формування молодого кадрового резерву ради. Стажуванню в структурних підрозділах Хмельницької міської ради передували відбір та співбесіда, із двадцяти дев’яти поданих заявок лише шестеро осіб пройшли весь шлях до логічного завершення. Тож за результатами стажування міський голова Олександр Симчишин вручив сертифікати і рекомендаційні листи цим учасникам та побажав подальших успіхів.
— Подібні стажування плануємо проводити щороку, можливо, і частіше, — сказав пан Олександр, звертаючись до присутніх на церемонії вручення сертифікатів. — Ми відібрали шість молодих людей, і, як бачите, всі вони готові для того, аби приступити до роботи в системі місцевого самоврядування. Ви всі зараховані до кадрового резерву, і в разі появи вакансій ми запропонуємо вам роботу. А сьогодні двох із вас ми забираємо вже. Один стажер піде працювати в молодіжний центр, ще одну дівчину запрошуємо в департамент освіти і науки, до роботи можна приступати вже з завтрашнього дня. Ми продовжуємо залучати молодь, а після таких тренінгів вони вже повністю готові для того, щоб почати роботу в системі самоврядування. Цей проект ми розпочали першими в Україні, і нині маємо гарні результати. Молодь виконуватиме і просвітницьку місію в суспільстві, бо в своєму оточенні будуть фахово аналізувати процеси життєдіяльності міста, підіймаючи культуру та зацікавленість юних хмельничан щодо суспільного життя, а головне прищеплювати таку зацікавленість, робити її «модною». В свою чергу, ми дослухаємось до вашого бачення та пропозицій, аби змінювати систему, робити її більш ефективною.
Молоді люди проходили стажування в управлінні культури і туризму, в департаменті освіти та науки, в управлінні праці та соціального захисту населення, в управлінні молоді та спорту. Протягом двох місяців учасники відвідали комунальні підприємства, установи, заклади та організації, взяли участь у засіданні виконавчого комітету та сесії Хмельницької міської ради. За результатами попередньої співбесіди до проходження стажування був допущений лише один хлопець, чомусь саме хмельничанки виявились більш обізнаними і підготовленими для ознайомчої діяльності в стінах міської ради.
Стажер Олександр Яновицький має вищу освіту радіотехніка, зараз навчається в Хмельницькому Національному університеті в аспірантурі за тим же напрямом, проходив стажування в міському управлінні культури і туризму.
 — Я вже працюю звукорежисером, — каже Олександр. — І на першій співбесіді керівник управління культури забрав мене одразу до себе, оскільки потрібно приділяти значно більше уваги саме професійній постановці звуку на великих заходах міста. Протягом останнього часу в Хмельницькому проведено багато фестивалів, але до постановки звуку мене ще залучали, втім моя участь в проекті допомогла управлінню проаналізувати рівень «звукової» культури на цих заходах, аби надалі хмельничани мали можливість насолоджуватись гарною озвучкою, а не шаленим «бухканням» з динаміків. Звичайно, управління культури не може вплинути на якість звуку на тих концертах, які проводять заїжджі артисти, але заходи, що проводяться саме силами міста, мають бути належної якості. Та найцікавіше те, що під час проходження стажування мені вдалось по-справжньому ознайомитись із системою місцевого самоврядування, і це є незабутнім необхідним досвідом для мене, я вважаю це корисним для молоді загалом. Ми довідалися, як готуються проекти рішень, побували на сесії міської ради, засіданнях міськвиконкому, це дуже важливий багаж знань, який невдовзі отримали. Тому закликаю усіх однолітків більше цікавитись такими проектами, щоб в суспільстві зростала політична, юридична обізнаність.