Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 604

Літнє затишшя в Україні струсонув вибух бомби: пізно ввечері 14 серпня в Києві спецслужби затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака — одного з найближчих друзів Генпрокурора Юрія Луценка.

Чиновника звинувачують у вимаганні в столичного забудовника хабара — 1,1 мільйона доларів. У момент отримання частини цієї суми — 490 тисяч «зелених» — взяли на гарячому Ігоря Овдієнка — рідного брата дружини Гримчака. У Службі безпеки повідомляють, що за Гримчаком стежили майже місяць.
Це перше гучне затримання за президентства Володимира Зеленського. У впливових колах ходять чутки, що на черзі попередній очільник держави Петро Порошенко, який фігурує як свідок у кількох кримінальних провадженнях, а також організатори злочинної схеми поставки вугілля «Роттердам+», олігарх Віктор Пінчук. Невже справді розгортається непримиренна боротьба з корупцією чи це чергова показуха? Ми ж пам’ятаємо, як демонстративно брали під арешт головного податківця держави Романа Насірова, голову Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського. Але тоді вийшов пшик — «герої» залишилися на волі. Як буде тепер: поживемо — побачимо. Але інтрига посилюється тим, що в Україну приїхав американський мільярдер, колишній одесит Сем Кіслін, який готовий свідчити проти Петра Порошенка.
Днями відбулася ще одна знакова подія: вперше за останніх двадцять років до України з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу. Підписано низку договорів у економічній, освітній та культурній сферах, вдалося вирішити питання перетину повітряного кордону між двома країнами. Високий гість запевнив, що незабаром ізраїльський кнесет ратифікує зону вільної торгівлі між нашими державами. Це дасть поштовх для зростання товарообігу, зміцнення партнерських зв’язків.
Україна у великому очікуванні роботи Верховної Ради, дев’яте скликання якої завдяки домінуванню президентської партії «Слуга народу» може стати доленосним для держави. Минулого і цього тижня плідно працювала підготовча депутатська група. Парламент, у якому тепер буде не 27, а 23 комітети, збереться на урочисте засідання і першу сесію 29 серпня. Лунають запевнення, що коаліцію й новий Кабінет Міністрів створять надзвичайно швидко й країна, образно кажучи, без розхитування засукає рукава для великих перетворень.
А вони, на думку відомих вітчизняних та зарубіжних експертів, неодмінно будуть уже в недалекій перспективі. Економіка держави завдяки попередній владі, як би ми не оцінювали її діяльність, поступово зростає вже три роки поспіль. Особливо високі темпи демонструє аграрний сектор, що за сім місяців збільшив виробництво продукції на
12 відсотків. Покладемо руку на серце — це сталося завдяки сучасним зарубіжним технологіям у насінництві, новітній техніці для обробітку ґрунту, догляду за посівами й збирання урожаю. Захід і надалі, особливо після створення ринку землі, вкладатиме величезні інвестиції в сільське господарство, бо це вигідно і йому, і нам.
От-от запрацюють новий парламент і уряд. Президент Володимир Зеленський, який досі мав мало реальних важелів впливу для перетворень у країні, одержить всю повноту влади. Дай, Боже, щоб він скористався нею для блага людей!