Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 594

Якби Верховна Рада мала свою книгу рекордів, то нинішнє скликання з перших днів роботи цілком могло потрапити до числа рекордсменів. 176 рішень за дві доби – небачена раніше працездатність.

Правда, такий законотворчий порив має й інший бік. Дружно, насолоджуючись, мабуть, одним лише процесом, «слуги» голосували за те, що й в очі не бачили. Нагадуючи колишні збори колгоспників із фразою, що читалася без зупинок: «Хто «за», «проти» – прийнято одноголосно!», нардепи «наштампували» законів, про які навряд чи згадають уже наступного дня. А особливо «добросовісні» навіть вдалися до кнопкодавства. Ну дуже хотілося хмельничанці Олені Копанчук натиснути і «за того хлопця», щоб засвідчити цю рекордну одностайність. Ой і «невдобно» вийшло, як кажуть у нас на Поділлі, бо кнопкодавство, запевняли «Слуги народу», вже вийшло з «тренду». Тому довелося депутатці самій себе покарати, привселюдно відмовившись від місячної зарплатні. Звернув на себе увагу і ще один депутат від Хмельниччини Олексій Жмеренецький, котрий розгулював у Верховній Раді без … взуття.
Дуже ймовірно, слуги народу ще не раз дивуватимуть своїх виборців, викликаючи услід різні судження та характеристики. Адже вже тепер Андрій Богдан, керівник Офісу президента, на весь світ заявив, що у фракції «Слуга народу» є психічно хворі і просто божевільні. На зауваження журналіста ВВС, що у фракції скаржаться, мовляв, Офіс президента хоче зробити з них «ручних тваринок», А. Богдан видав: «Там є божевільні люди, психічно хворі. Зріз суспільства. Наука ще не встановила, хто така психічно здорова людина, в кожного з нас є фобії, й у вас, і в мене. Немає еталона психічно здорової людини. Хтось себе відчуває твариною – що ми можемо зробити», – відповів він.
Навряд чи таку відповідь можна назвати адекватною і зваженою. Та й далі Богдана понесло на таку відвертість, що отетеріваєш. За його словами, теперішніх депутатів партії «Слуга народу» добирали, навіть в очі не бачивши. «Частина людей прийшла реально з Фейсбука, як Ліза Богуцька, частину людей в Інтернеті шукали: хто популярніший по цьому округу – ми йому дзвонили і питали: «Йдеш від нас? Завтра треба віднести документи»… Він підтвердив, що в списку партії є весільний фотограф, є люди, які раніше на базарі продавали фрукти. З них усіх Офіс президента намагається «сформувати команду». А якщо людина виходить із цієї команди, її починають розцінювати, як ворога, додав А. Богдан. Отже, якщо доведеться голосувати про скасування закону про мову, засудити УПА, перевернути прапор, пластунів замінити піонерами і т. д., то публіка, яка зібралася в Раді, підмахне (понатискає на кнопки) не задумуючись?
Натомість, думати треба. Бажано, не після того, як, а перед тим. Бо, приміром, гучні «звільнення» перед телекамерами, з’ясовується, не мали законних підстав. Вистачає й інших «проколів».
Заявлене зростання ВВП до 7 відсотків на рік, це – супер! Та чи старт із наступного року ринку землі, приватизація п’яти сотень підприємств, легалізація ігрового бізнесу, інше, і справді врятують економіку? Думайте, хлопці! Бо «мудрі» поради олігарха Коломойського, який так гармонійно «возсідає» поряд із президентом під час зустрічі в Офісі, навряд чи будуть пронизані турботою про Україну та її народ.