Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 595

У ці дні Україна мимоволі опинилася в центрі гучного політичного скандалу. В США демократи звинуватили президента держави Дональда Трампа в тиску на очільника України Володимира Зеленського.

Йдеться про телефонну розмову, в якій, нібито, американський лідер просив сприяти розслідуванню діяльності Хантера Байдена, котрий донедавна був членом ради директорів відомої української газодобувної компанії «Бурісма», сина колишнього віце-президента США Джо Байдена. Останній є сьогодні найвірогіднішим суперником очільника Білого дому на чергових виборах, що відбудуться наступного року. У повітрі запахло імпічмпентом для президента, підготовку до процедури якого демократи вже розпочали.
Чи зашкодить цей скандал Україні? Не будемо ворожити на кавовій гущі, але швидше за все – навпаки, посприяє більшій матеріальній підтримці нашої держави в протистоянні російському агресору. Адже Трамп закликає ситу Європу долучитися до активнішої допомоги. Його докори партнерам цілком справедливі, бо нині внесок Сполучених Штатів Америки складає 92 відсотки від усієї зарубіжної військово-технічної допомоги українській армії.
Вчорашня зустріч нашого й американського президентів у Нью-Йорку, на полях 74-сесії Генеральної асамблеї ООН, мала засвідчити рівень стосунків двох держав. До речі, очільник України досить продуктивно використовує перебування на асамблеї для поглиблення стосунків з іншими партнерами. Він зустрівся з Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, прем’єрами низки європейських країн і високопосадовцями з інших держав, взяв участь у саміті ООН із питань Цілей сталого розвитку. На цьому форумі Володимир Зеленський, зокрема зазначив, що Україні заважає швидко розвиватися внутрішній спротив реформам і війна, викликана російською агресією. З першою проблемою ми швидко справимося, переконаний він. Щодо завершення війни й встановлення миру, то сподівається на допомогу міжнародної спільноти. Президент нашої держави вчора також взяв участь у дебатах Генеральної асамблеї.
А що ж важливого відбулося в Україні за минулий тиждень? Активно тривав законотворчий процес. Прийнято важливий закон про реформування Генеральної прокуратури, яким передбачено ліквідувати військову прокуратуру, істотно зменшити штат відомства. Всі чинні прокурори повинні пройти атестацію, що сприятиме очищенню рядів від корупціонерів.
У повітрі запахло приватизацією великих державних підприємств. Уже попередньо схвалено список із восьмиста об’єктів, які планують продати протягом п’яти років.
В Україні працює місія Міжнародного валютного фонду. Її керівник Рон ван Роден дав високу оцінку проекту Держбюджету наступного року, відзначивши прогрес у економіці. Це є добрим знаком для надання країні чергового кредиту в сумі 5 мільярдів доларів.
Коли вже мова зайшла про фінанси, то слід зазначити активність вітчизняного профільного міністерства. За січень-серпень Мінфін залучив до бюджету величезні кошти від продажу облігацій внутрішньої державної позики: понад 174 мільярди гривень, 3,2 мільярда доларів і майже 190 мільйонів євро. Це значно зміцнило курс вітчизняної валюти. Дай Боже, щоб вона й далі ставала міцнішою, але за рахунок економічного зростання, на яке ми так чекаємо!