Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 420

Заплановане розведення сил в місті Золоте Луганської області та селі Петрівське Донецької області не почалося, оскільки ці населені пункти були обстріляні бойовиками, заявив у понеділок, 7 жовтня, глава МЗС України Вадим Пристайко. Українська сторона чекатиме семиденного періоду без порушень режиму тиші, який повинен показати серйозність намірів сторін і готовність до подальших кроків щодо розведення військ.

Тим часом у самопроголошеній “ЛНР” стверджують, що умови відведення сил в Петрівському і Золотому, узгоджені 1 жовтня в Мінську, не передбачають “днів тиші”, а також закинули Києву спроби затягнути процес розведення сил, повідомляє агентство “Інтерфакс”.
У Кремлі відмовилися дати гарантії відведення військ бойовиків угрупувань “ДНР” і “ЛНР” в районі Петрівського і Золотого, пояснивши це тим, що Росія не є “стороною конфлікту”, а тільки може робити на них “певний вплив”. Близький до помічника президента Росії Владислава Суркова політолог Олексій Чеснаков заявив, що нюанси закону “особливого статусу”, такі як  використання російської мови, судочинство і питання щодо народної міліції треба погоджувати з представниками угрупувань “ДНР” і “ЛНР” на переговорах у Мінську. Він вважає, що це повинно знайти своє відображення в інших законах України, “у тому числі і в Конституції”.

Крім того, як повідомляється на сайті Міністерства оборони України: "Під час робочої поїздки до району проведення операції Об’єднаних сил у Донецькій і Луганській областях, Міністр оборони України Андрій Загороднюк, 7 жовтня, відвідав смт Станиця Луганська, де в рамках досягнутих домовленостей відбулося розведення сил і засобів та наразі триває процес демонтажу інженерних споруд.
Відповідаючи на питання журналістів щодо запланованого розведення сил і засобів в районі Петрівського і Золотого, Міністр оборони України вкотре наголосив, що зазначений процес зможе розпочатися виключно тоді, коли російсько-окупаційні війська припинять вогонь у згаданих районах та дотримуватимуться режиму тиші упродовж щонайменше семи діб. Міністр також зазначив, що після завершення процесу розведення, завдання щодо контролю за демілітаризованою зоною покладатиметься на працівників Національної поліції України. Як підкреслив Андрій Загороднюк, українські військові відійдуть на відстань, яка дозволить у випадку порушення домовленостей російсько-окупаційними військами одразу повернутися назад.
– Для цього створено усі передумови, розроблено відповідний план з урахуванням саме такої ситуації, – зазначив Міністр оборони України і додав, що координати місць розведення є у Мінських угодах, їх було нанесено ще у 2014 році.
Своєю чергою, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Руслан Хомчак конкретизував, що розведення військ має відбутися дзеркально на відстань один кілометр від лінії зіткнення в обидві сторони.
– Нові позиції українських військових будуть там, де вони були у 2016 році, коли вперше відбулося розведення сил у згаданому районі, – поінформував генерал-лейтенант Руслан Хомчак. – Підрозділи Збройних Сил України і надалі повністю контролюватимуть ситуацію".

У той же час Президент України підписав указ про спрощення правила перетину КПВВ на Донбасі.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №738/2019

«Про невідкладні заходи щодо створення умов для переходу громадян і проїзду автотранспорту через річку Сіверський Донець у Станично-Луганському районі Луганської області та на відповідних контрольних пунктах в’їзду/виїзду»


З метою створення умов для переходу громадян та проїзду автотранспорту через річку Сіверський Донець у Станично-Луганському районі Луганської області, забезпечення відновлення зруйнованого мостового переходу, а також належного облаштування контрольного пункту в’їзду/виїзду «Станиця Луганська» та інших контрольних пунктів в’їзду/виїзду постановляю:
1. Генеральному штабу Збройних Сил України, Луганській обласній державній адміністрації невідкладно вжити в установленому порядку заходів, пов’язаних з відновленням до 27 листопада 2019 року зруйнованого мостового переходу через річку Сіверський Донець у Станично-Луганському районі Луганської області, а також облаштуванням контрольного пункту в’їзду/виїзду «Станиця Луганська», забезпечивши, зокрема:
- налагодження ефективної взаємодії суб’єктів, залучених до ремонтно-відновлювальних робіт;
- доступ виконавців ремонтно-відновлювальних робіт на відповідні об’єкти та їх безпеку;
- цілодобову охорону та освітлення місць зберігання будівельних матеріалів, а також залучених до виконання ремонтно-відновлювальних робіт автотранспортних засобів та спеціалізованої інженерної техніки;
- своєчасне виконання робіт щодо монтажу тимчасової мостової конструкції з метою створення зручних умов для проходу громадян на період проведення ремонтно-відновлювальних робіт мостового переходу через річку Сіверський Донець;
- безперебійне функціонування контрольного пункту в’їзду/виїзду «Станиця Луганська».
2. Кабінету Міністрів України невідкладно вжити заходів щодо:
- чіткого унормування питань облаштування, утримання та функціонування контрольних пунктів в’їзду/виїзду, на яких здійснюються заходи контролю в’їзду/виїзду осіб, транспортних засобів та товарів, які переміщуються на тимчасово окуповані території та з таких територій, опрацювавши питання щодо доцільності здійснення функцій з облаштування, утримання та обслуговування таких контрольних пунктів в’їзду/виїзду визначеним центральним органом виконавчої влади;
- опрацювання питання стосовно спрощення в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів із таких територій, а також організації надання на контрольних пунктах в’їзду/виїзду, на яких здійснюються заходи контролю в’їзду/виїзду осіб, транспортних засобів та товарів, які переміщуються на тимчасово окуповані території та з таких територій, медичної допомоги, допомоги у пересуванні особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення;
- забезпечення покращення умов проїзду та безпеки руху шляхом виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення H-21 Старобільськ — Луганськ — Хрустальний — Макіївка — Донецьк (на ділянці Старобільськ — Щастя) та Т1306 Сєвєродонецьк — Новоайдар.
3. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.
Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ
7 жовтня 2019 року