Минулої неділі в Олешині Хмельницького району відбувся День села.

А розпочалося свято зі… сварки перед мікрофоном. Ні, не справжньої з глибокими образами і жорстокими прокльонами, а жартівливої перепалки між місцевими бабами Параскою і Палажкою через свиней, курей цибулю і сіно.
Втім, ситуація учасникам свята видалася такою правдивою, що багато хто навіть не усміхався, споглядаючи за словесною баталією невмирущих персонажів Івана Нечуя-Левицького, бо, мабуть, не раз був свідком ось такого примежового конфлікту зі згадуванням справжніх чи надуманих провин сусідів одне перед одним. Та «сварилися» баби недовго. А потім, ледь не обійнявшись (якби ж то так завжди і в житті було!), поступилися місцем ведучим.
Свято ж відбувалося цього року не за звичним сценарієм. Бо не представники місцевої влади спочатку вітали односельців, а всі разом згадували захисників України, вшанувавши пам’ять загиблих на фронті російсько-української війни хвилиною мовчання. Їм же адресувалися щирі пісні та вірші у проникливому виконанні і дітей, і дорослих олешинців.
І тільки після цього слово взяв Олешинський сільський голова Віталій Осядлий. Привітавши земляків зі святом, Віталій Станіславович із вдячністю згадав тих людей, котрі особливо прислужилися громаді, доклавши і своїх сил, і праці, і таланту, аби жилося в селі і краще, і комфортніше, і зручніше. А ще коротко прозвітував про те, що цього літа вдалося зробити, згадавши і про ремонт доріг.
Помічник народного депутата Сергія Лабазюка Леонід Гуцалюк, привітавши олешинців зі святом, наголосив, що найбільшим багатством кожного села, є його люди. Тому він за дорученням Сергія Петровича вручив подяки Аларію Лисому, Анжелі Кнононюк і Наталії Дячук та побажав добра і благополуччя всім жителям села.
– Такі святкування проводимо тричі на рік: на Івана Купала, на День незалежності й на Покрову, – каже Віталій Осядлий. – І не тільки в Олешині, але й в інших селах об’єднаної громади, аби влаштувати людям свято. Бо ж у селі роботи завжди вистачає. У цій добрій справі нам завжди допомагають народний депутат Сергій Лабазюк, керівник ТОВ «Нові аграрні технології» Іван Ізбінський та інші благодійники.
Посприяла святу і погода – напрочуд тепла і сонячна. Отож люди залишили вдома свої осінні турботи і клопоти, аби, нікуди не поспішаючи, відпочити і поспілкуватися. А пісні і танці біля сільського клубу тривали до пізнього вечора.