Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 661

На сплюндрованому війною багатостраждальному Донбасі з’явився промінь надії на мир. Позавчора в районі Золотого після десятиденної тиші почалося розведення наших і сепаратистських військ. На черзі – Петрівське, Богданівка. На чотирьох ділянках і вздовж усієї лінії зіткнення передбачають розвести сили біля майже тридцятьох населених пунктів.

Якщо Росія не постачатиме своїм маріонеткам зброю, то є сподівання, що невдовзі гібридна війна припиниться й перестануть гинути воїни та мирне населення. Хоча до повернення окупованих територій ще далеко. Путінська влада все робитиме, щоб конфлікт на сході держави тривав якомога довше.
Цього тижня Донбас привернув до себе увагу ще однією знаковою подією: в Маріуполі відбувся великий інвестиційний форум під лаконічною назвою «Інвестуй в Україну». На нього приїхали представники міжнародних організацій, топових зарубіжних і вітчизняних компаній, вище керівництво нашої держави. Було представлено інфраструктурні та інвестиційні проекти в агросфері та промисловості, новітні технології. Як заявив Президент України Володимир Зеленський, форум має стати відправною точкою стабільного економічного росту держави. Віриться, що так і станеться, бо лише в день відкриття цього заходу підписано тринадцять меморандумів про співпрацю. Так, Україна одержить транш – 300 мільйонів євро на будівництво регіональних доріг. Кабмін уклав угоду з чотирма найбільшими операторами мобільного зв’язку, аби за півтора-два роки покрити всю територію України мережею мобільного інтернету.
Варто зазначити, що форум став першою спільною ініціативою Президента, Прем’єр-міністра й уряду України для об’єднання зусиль, аби розкрити інвестиційний потенціал держави. Зарубіжні й вітчизняні інвестори одержали запевнення від найвищих посадовців держави щодо захисту їхнього капіталу, сприяння веденню бізнесу. Для інвесторів важливо було почути від Володимира Зеленського, що в справі кожного більш ніж ста українських банків, виведених із ринку під час кризи, так само, як і в нашумілій справі щодо націоналізації Приватбанку, ні про яке повернення банків колишнім власникам не йдеться.
Що ще важливого відбулося в Україні протягом тижня? Президент держави зустрівся з очільниками Національного антикорупційного бюро й Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Його непокоїть те, що недостатньо ведеться боротьба з корупцією, що досі не притягнуто до кримінальної відповідальності жодного високопосадовця-казнокрада. Володимир Зеленський запевнив правоохоронців у підтримці, але вимагає активніших дій.
До речі, НАБУ й СБУ зараз розслідують кілька кримінальних проваджень, у яких фігурують відповідальні працівники Укрзалізниці й компанії братів Дубневичів, котрих звинувачують у крадіжці газу на суму понад 1,4 мільярда гривень. Днями в помешканні львівського бізнесмена й колишнього народного депутата Богдана Дубневича проведено обшук. Він підозрюється в легалізації двох мільярдів гривень доходів, одержаних злочинним шляхом. Раніше Генпрокурор Руслан Рябошапка направив до Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Ярослава Дубневича.
Хочеться вірити, що казнокрадів й корупціонерів високого рівня нарешті справді будуть виводити на чисту воду.