У приміщенні Будинку рад відбулося засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування в Україні, організоване регіональним відділенням Асоціації міст України у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за фінансової підтримки USAID.

Засідання проходило за участю голови обласної ради Михайла Загородного, його заступника Валерія Лескова, т. в. о. голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка, представників департаменту фінансів ОДА, фінансового управління Хмельницької міської ради, міських, селищних та сільських голів об′єднаних територіальних громад, народних депутатів України Ігоря Марчука, Миколи Стефанчука, Сергія Лабазюка, представників обласної державної адміністрації та обласної ради, експертів, консультантів регіонального відділення АМУ.
Провідні питання, які обговорювали учасники зібрання, – формування бюджету області та наповнення місцевих бюджетів, хід реформи децентралізації, проблеми вже створених ОТГ та ін.
На думку обласної влади, від вмілого формування місцевих бюджетів та ефективного управління фінансовими ресурсами залежить успішний розвиток будь-якої громади. Плануючи видатки, варто ефективно визначати правильні пріоритети – економити фінансові ресурси, зокрема й за рахунок енергозбереження. А подібні засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування, які проводить Асоціація міст України, є своєрідним навчанням не лише для очільників міст, а й сільських, селищних та міських голів об’єднаних територіальних громад, які мають повноваження прямих міжбюджетних відносин.
Зокрема Сергій Пенюшкевич, директор департаменту фінансів облдержадміністрації, повідомив про особливості формування місцевих бюджетів, розподіл додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на утримання закладів освіти та охорони здоров’я із врахуванням інтересів органів місцевого самоврядування. “Не вистачає коштів, щоб виконати зобов’язання по збільшенню заробітних плат для працівників бюджетної сфери. Не менш гостро стоїть питання забезпечення медичної галузі. Районні лікарні недофінансовані. Питання не лише у коштах, які потрібні на заробітні плати медичним працівникам, а й у тому, що бракує грошей на забезпечення ліками хворих на цукровий діабет, на проведення гемодіалізу. Серйозна заборгованість (понад 4 мільйони гривень) із заробітної плати медичним працівникам виникла через передачу на баланс місцевих бюджетів залізничних лікарень”, – зауважив Сергій Пенюшкевич.
Під час обговорення місцевих бюджетів учасники мали можливість подати пропозиції та зауваження щодо ресурсів наповнення територіальних скарбниць. Зокрема, Веліна Заяць, голова Дунаєвецької міської ОТГ, повідомляла про скасування нічного тарифу. “Це додаткове навантаження на місцеві бюджети. Потрібно передбачити окрему субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам через головного розпорядника коштів”. Також Веліна Владиславівна говорила і про субвенції на формування інфраструктури об’єднаних громад: “Це питання болюче для всіх, адже з кожним роком кількість об’єднаних громад збільшується. Якщо ми проаналізуємо субвенцію 2016 року з розрахунку на 1 жителя, то це 1107 гривень, а сьогодні – 495 гривень. Реформа децентралізації передбачає об’єднання і депресивних сіл. Тому необхідно внести відповідні зміни, збільшивши субвенцію з 2,5 мільярда до 5 мільярдів”.
Окрім того, на засіданні обговорили питання забезпечення справедливого розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання доріг комунальної власності у населених пунктах.
Керівники громад аналізували власні ресурси, джерела доходів та розповіли про ризики, які виникають через недосконалість законодавства. Про загальні питання формування місцевих бюджетів на 2020 рік розповів заступник голови Хмельницького РВ АМУ Микола Мельничук. Особливості законопроекту «Про Державний бюджет України на 2020 рік» пояснив учасникам заходу консультант з питань бюджету Хмельницького РВ АМУ Юрій Гриневич. Про реалізацію повноважень самоврядування та неврегульовані питання земельного законодавства розповів народний депутат України Сергій Лабазюк. На недоліках кадастрового законодавства зупинилася представник головного управління Держгеокадастру Юлія Сапуга. А про хід реформи децентралізації та проблеми вже створених об′єднаних територіальних громад поінформував директор Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.
Після завершення засідання виконавчий директор РВ АМУ Петро Калинюк щиро подякував усім присутнім за участь і активну роботу. Загалом засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування в Україні “Пульс” пройшло досить продуктивно. Усі напрацьовані пропозиції передані народним депутатам України для розгляду в їх профільних комітетах.