Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 439

Якось під час розмови з головою  Городоцької міської об’єднаної територіальної громади, що у Хмельницькій області, Василем Підлісним,  я запитала: чи не обділяє центр увагою населені пункти, які приєдналися до нього? А він натомість порадив поговорити з виконуючими обов’язки старост  округів і від них   почути відповідь. Поговорила. Поки що не зі всіма, бо їх в ОТГ аж сімнадцять.  Що розказали  –  пропоную вашій увазі.

Ірина Трофімова (на фото в центрі), старостинський округ сіл Підлісний Олексинець і Слобідка-Олексинецька: «Нам тепер стало легше працювати з документами – все надходить централізовано і, відповідно, затрачається менше часу. Є розуміння, є підтримка, є з ким порадитись, як зробити ту чи іншу справу краще і дешевше.
Минуло майже два роки відколи наша громада створилася, і ми розуміємо, що треба нарощувати її матеріальну базу. До прикладу, у 2018 році купили грейдер для міського комунального господарства і багатофункціональний транспортний засіб, який може виконувати різні роботи – встановлювати електроопори, рити канави, піднімати у спеціальній люльці різних майстрів на певну висоту тощо. А це означає, що ми вже, як і інші населені пункти громади, не будемо витрачати на поточні роботи такі кошти, які доводилося платити приватникам, котрі бачили свій інтерес і свою вигоду.
Були проблеми й з водогоном – старі, давно зношені труби, які позабивалися різним сміттям, постійно проривало. Для їх заміни на нові протяжністю 1800 метрів нам виділено міською радою 263 тисячі гривень. І окремо – 7,5 тисячі на ремонт окремих відрізків водогону, які, частково налагодивши, ще можна експлуатувати.
Цьогоріч за рахунок співпраці з агроінвесторами без залучення коштів з бюджету міської громади наші села окультурюються: придбано глибинний насос для місцевого водогону, довкола школи і дитячого садочка збудовано новий паркан, облаштовано дитячий майданчик, де є волейбольне поле. Тож у вихідні дні місцеві мешканці можуть із задоволенням провести своє дозвілля.
Завдяки працівникам старостату в селах зроблено ящики для сміття. Також проводимо суботники на кладовищах, упорядкували адмінбудівлю.
Хочу щиро подякувати кожному жителю нашого старостинського округу, зокрема, робітникам по благоустрою: Костянтину Кірику, Михайлу Чорею, Вадиму Дрозді та Руслану Музиці, на чиї плечі лягає левова частка робіт у наших населених пунктах. Вони наче мої руки, які роблять лице громади.
Звичайно, мені б хотілося, як і всім керівникам старостатів, більше потягнути ковдру на себе, але розумію, що ми – велика родина, і є села, у яких також вистачає проблем. Нас – сімнадцять. І міський голова дивиться, що потрібно в першу чергу зробити, а що можна відтермінувати і планомірно, по-людськи підходить до вирішення справ, щоб ніхто не ображався».

Анатолій Панасюк, старостинський округ сіл Радковиця, Борщівка, Турчинці: «Наш старостинський округ – невеликий, але ми не відчуваємо якоїсь меншовартості. Нам вдалося зробили монтаж чотирьох водопровідних колодязів та виготовити проект зонування всіх трьох населених пунктів округу. Цей проект передбачає у майбутньому осучаснення сіл, зокрема, різне будівництво, добудови і т. д. Не обійшли увагою і дитячий садочок «Промінчик» та навчальні заклади.
Цього року ми зробили також чимало: закінчили будівництво водогону, встановили каплички в селах Радковиця, Борщівка, Турчинці. Окрім того, частково встелили дороги щебенем, майже завершили роботи по освітленню вулиць, упорядкували адмінбудівлю старостату.
З часу нашого об’єднання всі звикли до того, що наболілі проблеми всіх старостатів розв’язуємо разом. Насамперед – найважливіші і життєво необхідні. Звичайно, їх вистачає у всіх округах, але коли бачиш, що наше питання може ще трохи почекати, то тут, звичайно, жодних нарікань бути не може. Люди ставляться з розумінням. Вони відчувають зміни на краще. І ці зміни відбуваються завдяки справедливому керівництву ОТГ. Тож разом ми зможемо зробити ще багато добрих справ».