«Доброго осіннього дня, шановні журналісти «Подільських вістей»! Пише до вас постійна читачка та віддана шанувальниця улюбленої газети. Звичайно, передати словами, як нині живеться пенсіонерові – на межі відчаю – можна говорити лише з болем і сумом. Погляньте, які ціни на харчі, яка вартість комунальних послуг, а про ліки й лікування в медичних закладах – взагалі треба мовчати. Наша країна – це держава сильних контрастів – одні мають все, а інші – виживають. Ніхто не боїться сьогодні – ні Бога, ні чорта.
Може, хоч наші народні обранці тепер так не нахабнітимуть і ставитимуться до своєї роботи відповідальніше через введення штрафів. Розкажіть про це детальніше.
З великою шаною Любов Мелентівна, Красилівський район».

Так, пані Любове, з першого листопада набув чинності закон про санкції для народних депутатів України за прогули №196-IX. Він скасовує письмову реєстрацію нардепів, отож залишається тільки електронна реєстрація на початку засідання за допомогою натискання кнопки «за». Та в разі запізнення на реєстрацію, йому зарахують присутність, якщо він потім голосуватиме за законопроекти.
Крім того, коли впродовж місяця народний обранець не з’явиться на більше, ніж 30% голосувань або більше половини засідань свого комітету, йому не відшкодовуватимуть витрати, пов’язані з виконанням обов’язків, за цей місяць. А Голова ВРУ видаватиме відповідне розпорядження на підставі рішення регламентного комітету. Проте якщо є поважна причина прогулів (яку не уточнюють у законі), – штрафу не буде.
Стосовно зарплатні, то її нараховуватимуть депутатам за пленарні засідання, якщо вони братимуть участь у 70 відсотків голосувань ВР.
До прикладу, вираховувати кількість голосувань будуть за допомогою електронної системи, а дані у відсотках публікуватимуть на сторінці депутата на сайті парламенту.
Журналісти «Сніданку з 1+1» вияснили, що «майже 35 тисяч гривень може недоотримати нардеп, який буде прогулювати засідання парламенту та комітетів Верховної Ради. Це гроші, які він отримує за депутатську діяльність, тобто зустрічі з виборцями в різних містах країни, оренду приміщень для цього, проїзд туди та оренду для себе житла в Києві. Зарплату при цьому, а це ще майже 35 тисяч, не чіпатимуть».
Валентин Наливайченко, до прикладу, вважає, що «треба йти далі і зробити формат нормальний – цифровий. Повторююсь, від того, як депутат заходить навіть у приміщення Верховної Ради чи комітету. Друга реєстрація – заходження до залу для голосування і третя – цифрова – це вже саме голосування за будь-який законопроект. Тільки наголошую – відкрите, без жодної засекреченості».