Ще не встигли вщухнути оплески після амбіційної заяви Прем’єр-міністра Олексія Гончарука про те, що за 5 років рівень ВВП в Україні зросте на 40 відсотків, як почалося корегування. З’ясувалося, що такий стрімкий поступ почнеться не в 2019-му, а тільки у 2020-му. І то лише на 3,3 відсотка. За логікою у наступні три роки показнику ВВП нічого не залишається, як досягнути нечуваних у світі 7-8 відсотків річних.

За рахунок чого — невідомо. Поки що суспільству пропонують вести дискусію щодо легалізації проституції, азартних ігор та легких наркотиків. На цих «трьох китах», мабуть, і має постати «Україна у смартфоні». Ще хочуть розпродати державні підприємства та землю. Далі створити максимально привабливі умови для експлуатації українців іноземцями. А потім чекати від останніх, наче манни небесної, подачок у 50 мільярдів доларів. Хоча загальновідомо, що так звані «інвестори» є насправді «акулами бізнесу» і керуються винятково зиском.
«Вишенькою на торті» стало повідомлення Олексія Гончарука з приводу скорочення витрат на управлінський апарат. Це настільки заінтригувало, що я поцікавився зарплатою шановного добродія. Усюдисущий Інтернет повідомив, що за вересень він отримав 62 тисячі гривень. У 21 раз вище за прожитковий мінімум. Непогано для очільника уряду однієї з найбідніших держав Європи!
Як українців довели до такого стану, Олексій Гончарук пояснив дуже дохідливо: «Всі прекрасно знають, що державу десятиліттями грабували та знищували інфраструктуру». Додам: а нам втокмачували, що йде «реформування».
Раз є злочин, то має бути покарання винних? Чи зараховує він до співучасників свого попередника на цій посаді, невідомо. Однак Володимир Гройсман отримував зарплату у півтора рази меншу — лише 39 тисяч гривень.
Пізніше Президент Володимир Зеленський на інвестиційному форумі у Маріуполі назвав скромніші, а значить більш реальні, цифри зростання економіки — 5-7 відсотків річних. Їх же озвучила і міністр фінансів Оксана Маркарова. Дав би Бог! Адже на новоявлених високопосадовців важко сподіватися. Більшість із них серйозними здобутками чи управлінням великими структурами не прославилися. Тож мають теоретичні, а не практичні уявлення про економіку.
І все ж шанс раптово розбагатіти в українців таки з’явився. Верховна Рада реанімувала старе гасло «експропріація експропріаторів» і ухвалила закон № 1010. У ньому громадянам пропонують за інформацію про корупціонерів отримувати 10 відсотків від загальної суми «напташеного».
Але тільки у випадках, коли завдані державі збитки у п’ять тисяч і більше разів перевищують прожитковий мінімум. Сьогодні це — понад 9,6 мільйона гривень! Ті, хто поцупив менше, можуть спати спокійно.
Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних зарплат. Зараз це близько 12,5 мільйона гривень. Якщо про корупційний злочин повідомлять одразу кілька людей, то її розподілять між ними порівну.
Враховуючи неабияку кількість вітчизняних корупціонерів на наших теренах, може розпочатися публічне «полювання» на них. Та не будемо занадто оптимістичними. Впродовж трьох місяців відомий юрист Андрій Портнов публічно озвучує інформацію про корупційні злочини і схеми та звертається в правоохоронні органи. А результатів катма. Ба, навіть фігуранта гучних корупційних скандалів Олега Гладковського випустили з-під варти під заставу.
Українці прореагували на останні перипетії та виступи традиційно: ноги в руки і тікати! Обіцянки та перспективи стати мільйонерами їх не спокусили.
За словами міністра Дмитра Дубілета, зарплата якого після «урізання» становить 58 тисяч гривень на місяць, наших співвітчизників за 2019 рік поменшало на 1,5 мільйона осіб.