Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 560

Коли зустрічаєш людей, які не стоять на місці, а самі, та ще й з командою, щодень, з року в рік продукують реальний результат, мимоволі замислюєшся, — може, й не все так погано в нашому домі?

 В рамках прес-туру, організованого для журналістів столичних, обласних, та районних видань хмельницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, маємо зустріч в Чемерівцях із селищним головою Олександром Собанем.
«Все, про що сьогодні йде мова, — розповідає селищний голова, — напрацювали за неповних три роки. Утворилась громада 27 грудня 2016 року, маємо трохи більше
22-х тисяч населення, це 57 відсотків від загальної чисельності району. У складі громади 34 населених пункти і 18 старостатів. Ми — сільськогосподарський район, із промислових об’єктів — лише один завод «Оболонь», тож більшість надходжень до бюджету маємо за рахунок землі (аграріїв) і за рахунок малого та середнього бізнесу. Багаті села об’єднуватися не захотіли, до купи зійшлись бідні, ті, що не мали нормальних бюджетів. Та об’єднання виправдало себе.
В 2016-му бюджет 18 сільських рад плюс Чемеровецької становив 16  391  000 гривень, — продовжує «гарячу» доповідь Олександр Володимирович. — Об’єднавшись, прийняли новий бюджет на 2017-й — 110 мільйонів! А закінчили рік із 144-ма. У 2018-му заклали бюджет 125  мільойнів, виконали 166. У поточному році прийнято 147 мільйонів, тож плануємо отримати 181, а можливо, буде і 190 мільйонів.
Зростання надходжень в ОТГ відбулося за рахунок проведення інвентаризації земель, легалізації тіньової зайнятості, створення умов для розвитку малого і середнього бізнесу. Загальна площа землі 46  000 гектарів, а сільськогосподарського призначення — майже 40 тисяч. Чемерівчани зробили ґрунтовну ревізію й аналіз по всіх землях, через це й зріс бюджет. Ведеться робота із землевласниками, з агрофірмами, краще сплачуються податки, якщо минулого року мали проблеми з холдингами, то у поточному з більшістю зайшли спільну мову. Цей напрям став прозорішим, оскільки до орендарів прийшло розуміння, що може запрацювати відкритий ринок землі.
Загалом за три роки маємо 46 відсотків приросту надходжень! — пишається пан Олександр. —  Динаміка надходжень на одного жителя склала понад тридцять п’ять відсотків. Залучаємо спонсорські кошти, за три роки на освіту, медицину, на спорт, благоустрій надійшов 31 мільйон.
Як і у більшості ОТГ, найбільше видатків спрямовується на освіту. Та якщо в 2017-му році освіта «забирала» 59 відсотків бюджету, то в 18-му — 56, а цьогоріч уже 53. Щоразу коштів витрачається більше, але у відсотках до зростаючого бюджету менше. У поточному році на розвиток освіти спрямовано 93 мільйони. На момент утворення громади було 18 загальноосвітніх шкіл, 21 садочок і два позашкільних заклади (які залишились й сьогодні), а от садочки оптимізували до 19, шкіл залишилось 14. За три роки придбали 6 шкільних автобусів, ще в планах купити автобус для перевезення дітей із особливими потребами».

Крім того, на території ОТГ розвивають власне комунальне господарство, закупили техніки на більш ніж 8 міль-йонів; грейдери, екскаватори, трактори. Створили 60 робочих місць, тепер підприємство обслуговує не тільки селище Чемерівці, а й решту сіл. У кожному старостаті є «комунальний» працівник, якому староста щодня знаходить роботу, у великих старостатах їх по двоє.
До об’єднання вуличне освітлення було лише в п’яти селах, сьогодні освітлено двадцять дев’ять. Встановлено 3215 світлодіодних ліхтарів, на що спрямовано понад 5,5 мільйона. В 14-ти селах тягнуться водогони.
– Ремонт доріг ведеться як за рахунок служби місцевих автомобільних доріг, так і з допомогою ОТГ, тобто, окремі ділянки співфінансуються. Наприклад, у Чемерівцях громада вклала свою частку, тепер у районному центрі немає жодної ями.
І все ж місцеві дороги фактично утримуємо ми, – зауважує пан Собань, – застосовуємо грейдер там, де білощебеневе покриття. Закупили 21000 тонн щебеню. Покриття стало такої якості, що до села Залуччя, котре за 34 кілометри від Чемеровець, можна їхати зі швидкістю 90 кілометрів. Дорога краща аніж та, що з’єднує нас із обласним центром, бо міжобласні ми ремонтувати не маємо права. В Чемерівцях вулиці асфальтовим способом не ремонтуємо, викладаємо бруківку. Її виробляє місцевий виробник, тому частина коштів у вигляді податків повертається до нашого бюджету. До ремонту залучаємо підприємців з містечка, коштом ОТГ купуємо матеріали, а вони оплачують роботу з облаштування тротуарів. Займаючись благоустроєм населених пунктів, щоразу збираємо весняні, осінні толоки в селах, у Чемерівцях організовано роздільний збір сміття, маємо сертифіковане сміттєзвалище.
Реалізується і програма з ремонту покрівель у районному центрі. За словами голови, в селищі 39 багатоквартирних будинків, а за останні 50 років жоден дах на них не ремонтувався. От і прийняли програму «50 на 50», ОТГ закуповує всі матеріали на дах, доставляє, а люди самі наймають бригаду, самі розраховуються за роботу, самі контролюють якість виконання робіт. За два роки перекрили 10 будинків, на 2020-й вже подано заявок ще на чотири. На роботи з благоустрою в 2017 році спрямовано 16 відсотків бюджету, у 2018-му – 24, цього року – 26 відсотків.
– Для мене як для колишнього сільського голови, голови районної адміністрації, ці цифри дуже важливі, – наголошує Олександр Володимирович. – В попередні роки 94 відсотки коштів «йшло» на захищені статті, тобто розвитку бюджету не було, зараз бюджет розвитку зріс із 4 до 26 відсотків, це й дало можливість впроваджувати в життя всі заходи з благоустрою».
Понад три мільйони витрачає громада на соціальний захист, більше 30 соціальних працівників обслуговують 440 осіб. Окремо започаткована програма з надання матеріальної допомоги людям, які потрапили в скрутні обставини, за ці роки видано понад півтора мільйона гривень.
Борються чемерівчани і за гранти. Найбільший, що вдалося реалізувати, це «U-LEAD з Європою» відкриття Центру надання адміністративних послуг у 2017 році. Загалом витративши на це 1281000 «грантових коштів». ЦНАП цікавий тим, що має чотири віддалені облаштовані робочі місця, тож людям не треба їхати в район. Надається 171 вид послуг, та їх кількість збільшується – за 9 місяців надано 16000. До кінця року буде закуплено обладнання на виготовлення паспортів, вже зараз видаються водійські посвідчення.
«Всі соцоб’єкти переводимо на тверде паливо, – продовжує голова ОТГ. – У розвиток енергоефективності громади вкладено 10 мільйонів. Це і утеплення стін, дахів, заміна вікон, дверей. Плануємо взагалі відмовитись від газу. При використанні твердопаливних котлів опалювальний сезон починаємо за власним рішенням».
До речі, під сонячну енергетику виділили 120 гектарів землі, одна станція вже введена у експлуатацію, ще поставимо вітряки для використання енергії вітру. Сім вітряків в районі села Антонівка стануть першими в області.
Частково оптимізували діяльність сільських бібліотек, будинків культури, ремонтуються дахи, закуплено апаратуру, місцеві колективи художньої самодіяльності їздять з концертами за кордон. Географія гастролей: Литва, Польща, Італія, Болгарія. Чудовий спорткомплекс допоміг облаштувати народний депутат Олександр Герега.
Багато з того, про що йшла мова, журналісти побачили на власні очі, тож і натхнення до життя якось додалось, а на завершення Олександр Володимирович знову запросив усіх до Чемеровець навесні: «Приїжджайте, побачите скільки висаджуємо квітів. Жителям селища тепер не соромно зізнатися – звідки вони!»