Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 841

Дунаєвецька міська громада — одна з найбільших в Україні, що постійно розвивається в економічній та соціальній сфері.

З кожним днем не лише районний центр, але й кожне із сіл, а їх у громаді п’ятдесят, кращає та оновлюється. І це тішить жителів, які на собі відчули переваги об’єднання. Адже за кілька років існування їхньої громади тут сталося чимало позитивних змін, про які не без гордості розповідає її очільниця Веліна Заяць.

І справді, керівництву громади, завдяки правильно обраній стратегії, вдалося багато зробити практично за всіма напрямами. Йдеться насамперед про такі соціально важливі галузі як освіта, культура та спорт. Якщо говорити конкретно, то у Дунаївцях за сучасними вимогами відремонтовано методичний кабінет в управлінні освіти, дитячу школу мистецтв, утеплено приміщення НВК, ЗОШ I-III ступенів. Відтак учням стало комфортно навчатися, займатися спортом у новеньких спортивних залах з відповідним обладнанням.
Фінансується з місцевого бюджету також реабілітаційний центр для дітей, територіальний центр соціального захисту, де надаються послуги одиноким престарілим та сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, створено інклюзивно-ресурсний центр. Все це говорить про моральність і соціальну спрямованість програм, які реалізують у громаді.
Гордістю ОТГ став сучасний Центр надання адміністративних послуг, де за лічені хвилини можна отримати необхідну довідку і зрештою просто проконсультуватися. Окрім того, капітально відремонтовано адміністративні будівлі. У будинках громад розмістили кабінет старости, зал для спілкування, кімнату для дільничого поліцейського, ФАП, тренажерний зал.
Майже в усіх населених пунктах встановлено автобусні зупинки, розчищено та проведено благоустрій громадських криниць. Постійно проводяться ремонти дорожнього покриття, санітарна очистка парків, скверів, кладовищ. Дбають тут і про екологію рідного краю: побудовано цех для сортування сміття, закуплено сучасний сміттєвоз та сміттєві євроконтейнери, із сільськими жителями укладено договори на вивезення побутових відходів.
Поступово змінюють обличчя і села, і центр громади. Скажімо, загальний вигляд міста стає дедалі привабливішим: вулиці озеленено завдяки висаджуванню молодих дерев та кущів, а майданчики прикрашають оригінальні клумби.
Пріоритетними є програми, реалізація яких дозволяє громаді самостійно заробляти. До прикладу, будівництво електростанції сонячної енергії — проект, який свого часу тут задумали втілити в життя, здійснювали у три етапи. І на даний час вже мають очікувані результати. Сьогодні електростанція займає тридцять гектарів землі, на яких встановили вісімнадцять тисяч модулів. Схема проста та вигідна усім. Інвестор заробляє на сонячній енергії, а громада — на податках і орендній платі за землю. А на додачу — має офіційні робочі місця для своїх жителів.
За словами Веліни Владиславівни, ОТГ вже довела свою спроможність. Але зупинятись на досягнутому не збираються. Тут ще є чимало потужних резервів для потенційного розвитку, а головне — є оптимізм і нестримне бажання до змін, прагнення людей жити краще й комфортніше у своїй громаді.