Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 594

Перед початком розмови голова об’єднаної територіальної громади Василь Кордонець влаштував екскурсію Ямполем, аби ми мали уяву про це селище із 500-річною історією на берегах Горині, обабіч жвавої траси Кременець — Біла Церква. Тут, дійсно, є дуже багато гарного й оригінального: Меморіал слави, власний музей. Тамтешні вулиці широкі, а чимало будинків вирізняються своєрідною архітектурою.

Складається враження, що Ямпіль давно готувався стати центром громади. Свідчення тому — власний герб і адміністративний комплекс, здатний розмістити у своїх стінах усі необхідні служби.
Тут незабаром відкриється ЦНАП. Громада успішно справилася із «домашнім завданням» — освоїла виділені кошти і привела приміщення площею 900 квадратних метрів та навколишню територію до ладу. За свою старанність отримала грант у 300 тисяч гривень на його облаштування. Центром надання адміністративних послуг керує молодий і енергійний фахівець Олександр Кравець.
Сусідні кабінети зможуть прийняти працівників Пенсійного фонду, служб зайнятості та соціальної допомоги. Людям не доведеться бігати по інших будинках.
— Хоч Ямпіль ніколи не був райцентром, але завжди притягував у свою «орбіту» навколишні села, які розташовані в радіусі 10 кілометрів, — розповідає Василь Кордонець. За освітою він географ, тож мислить не управлінськими та економічними категоріями, а значно ширше, враховуючи особливості краю, де народився і виріс. — Сюди жителі їздять на роботу, за покупками, на навчання, в лікарню, на базар, для дальніх автобусних і залізничних поїздок. Тепер звертатимуться й за отриманням адміністративних та соціальних послуг. Саме життя спонукало людей об’єднатися в громаду довкола Ямполя. Тепер, коли ця ідея реалізована, ми повинні підтвердити її правильність і спроможність. А також довести своє право на місце під сонцем.
Ямпільська ОТГ належить до міцних середнячків. Вона невелика за чисельністю і не може похвалитися бурхливою виробничою діяльністю. Тож поки дає лад тому, що має.
Василь Микитович на посаді голови Ямпільської ОТГ першу каденцію.
— З чого почали? — запитую.
— Передусім подбали за чистоту довкілля. Розчистили від сміття береги Горині і навколишні села. Цим займається комунальне підприємство. Тепер люди не висипають сміття куди-небудь по ярах і посадках, як було раніше, а складають у пакети біля воріт. До кінця 2019 року плануємо придбати сміттєвоз, який забиратиме їх і вивозитиме на звалище. Воно, до речі, паспортизоване.
Розчистили вулиці від небезпечних дерев. Полатали усі дороги. Виготовляємо проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт мосту через річку Горинь, що сполучає Ямпіль з селом Норилів.
Однією із найболючіших проблем Ямполя є водопостачання. Місцеві жителі скаржаться на хвороби нирок. Труби іржаві, старі й протікали. Цьогоріч їх замінили на нові.
В економічній галузі ми теж взялися навести порядок, — продовжує Василь Микитович, — відповідно до проведеної нормативно-грошової оцінки землі укладені додаткові угоди до діючих договорів, проаналізували комерційну і виробничу діяльність місцевих підприємців. Наше гасло: «Не лякати бізнес, а сприяти його розвитку». Чим більше працьовитих і підприємливих людей буде на території ОТГ, тим заможнішою вона стане. Майже вирішили проблему зайнятості населення. Сьогодні сповільнився виїзд людей на заробітки. А ми маємо кошти для задоволення потреб громади.
Василь Кордонець від природи енергійний. Люди про нього кажуть: «Беручкий до роботи». Усюди встигає і усім цікавиться. В ті установи, де стоять твердопаливні котли, уже завезли дрова, вугілля та брикет. У першу чергу — до дитсадків і шкіл.
Дбають у місцевій ОТГ про духовність та дозвілля. Нещодавно відремонтували столітню церкву у селі Дідківці. А у самому Ямполі споруджується нова.
На території стадіону за сприяння народного депутата Верховної Ради України Олександра Гереги спорудили огороджений спортивний майданчик для міні-футболу та гандболу.
— Люди довірили мені високу посаду, тож зобов’язаний піклуватися про те, щоб їм жилося у населених пунктах затишно і зручно, — ділиться Василь Кордонець. — А ще про те, аби Ямпіль розвивався та розцвітав. І усім, хто тут побував, хотілося приїхати сюди ще раз.