Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 555

Триповерхова будівля Красилівського НВК «Гімназія та ЗОШ І ступеня», що на вул. Центральна, 38-а, була побудована ще у 1988 році. Вона розрахована майже на тисячу учнів. Але протягом останніх трьох років ситуація в навчальному закладі стала жахливою. Уся покрівля почала протікати, і це зробило третій поверх навчального закладу непридатним для використання. Місцевий відділ освіти проводив локальні ремонти своїми силами, однак вирішити проблему масштабно не вдавалося.

Наприкінці 2018 року Кабінет Міністрів України своїми розпорядженнями затвердив розподіл між місцевими бюджетами за об’єктами (заходами) субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, у тому числі на суму 4 мільйони 363 тисячі гривень для Красилівської міської об’єднаної територіальної громади. Їх і мали використати на реконструкцію даху Красилівського НВК «Гімназія та ЗОШ І ступеня».
Уже на початку 2019 року оголосили тендер на проведення робіт. Тендерна процедура проходила дуже важко та складно. З переможцем торгів – ТОВ «КРАСИЛІВРЕМБУД» у вересні було укладено договір на проведення ремонту.
У жовтні підрядник закупив матеріали та виконав 21 відсоток запланованих робіт, однак фінансування державою зупинилося. Це сталося тому, що кошти субвенції на соціально-економічний розвиток були заблоковані Міністерством фінансів та Держказначейством України. І це стало чи не найбільшою проблемою бюджетного забезпечення для усіх територіальних громад у цьому році. Розраховуючи на фінансування, вони (у відповідності до розподілу коштів цієї субвенції) почали виконувати певний обсяг робіт, однак не змогли їх оплатити. Це невеликі за вартістю, але необхідні для громад проекти – будівництво та ремонт шкіл і дитячих садків, ремонт та благоустрій вулиць, облаштування водогонів, насосних станцій та систем очищення води, обладнання медичних амбулаторій, центрів адмінпослуг, будинків культури.
Вкрай важливий ремонт освітньої будівлі в Красилові також зупинився. Влада почала бити на сполох. Міський голова Красилова Ніла Островська ініціювала прийняття звернення депутатів Красилівської міської ради до Кабінету Міністрів України та народного депутата України Олени Копанчук щодо розблокування Державною казначейською службою України коштів субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення  заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.
Також було направлено листи до Хмельницької обласної ради, Асоціації міст України, Асоціації об’єднаних територіальних громад, до депутатів Хмельницької обласної ради, Хмельницької ОДА. На офіційному прийомі народного депутата України Олени Копанчук було вручено звернення до Верховної Ради України стосовно розблокування Державною казначейською службою України коштів субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення  заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.
Відділом освіти, молоді та спорту подано до Управління державної казначейської служби України в Красилівському районі Хмельницької області платіжне доручення № 3 від 03.10.2019 року на суму 1 мільйон 268 тисяч гривень на користь ТОВ «Красиліврембуд» на придбання  будівельних матеріалів.
Більше місяця тривало листування із усіма державними інстанціями, а справа стояла на місці. Однак у листопаді на рахунки місцевих бюджетів вже почали надходити кошти субвенції на соціально-економічний розвиток. Це – перехідні залишки субвенції 2018 року.
Розблокування коштів субвенції є результатом дій Асоціації міст України, яка послідовно та наполегливо відстоює інтереси кожної ОТГ в Україні. Для вирішення цієї проблеми АМУ неодноразово зверталася до Уряду, а також ініціювала у Фейсбуці флешмоб: поверніть гроші громад, у рамках якого голови громад публікували відеозвернення до керівників держави з проханням розблокувати кошти.
«Я вдячна Асоціації міст України за співпрацю та підтримку, – підсумувала Красилівський міський голова Ніла Островська. – Наполегливими спільними діями ми змогли відновити фінансування та домогтися того, що справедливість взяла гору».