Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 575

Початок цієї історії, в центрі якої опинилися невеличкі села Цикова та Карачківці на Чемеровеччині, сягає у 2016 рік, коли утворювалися об’єднані територіальні громади. Саме тоді переважна більшість жителів цих сіл не забажала, як кажуть, пливти за течією і навідріз відмовилася приєднуватися до громади з центром у Чемерівцях. Категорично відхилили й пропозицію стати частинкою іншої громади, створення якої планувалося на той час у цьому ж районі. Зібрали підписи чи не з кожної оселі, провели й загальні збори, де заявили, що своє майбутнє бачать у складі Гуменецької територіальної громади сусіднього Кам’янець-Подільського району. Були чіткі пояснення цьому рішенню. Цикова та Карачківці розташовані на краю Чемеровецького району, щоб добратися до селища, треба здолати 49 кілометрів, тоді як до Гуменець – 19. Переваги об’єднання з Гуменецькою громадою бачили і в тому, що вона вже на той час зарекомендувала себе як самодостатня та успішна. Союз із слабшими селами, що пропонувався як альтернатива, на думку циківчан, не обіцяв нічого доброго.

Перемовини з керівництвом Гуменецької ОТГ додали оптимізму та рішучості, адже сусіди не заперечували взяти їх у свою сім’ю. Проте об’єднатися з ними тоді так і не вдалося – не вистачало законодавчої бази, зокрема, про зміну меж районів.
Не отримавши жодних гарантій, що закон приймуть найближчим часом, громада все ж вирішила чекати. Звісно, ризикували, але від своїх намірів не хотіли відступати. Даремно думати, що то був період спокійного очікування. Десятки звернень у різні установи, зустрічі з чиновниками, збори громади, підготовка документів, інші заходи були спрямовані на те, щоб до побажань громади дослухалися, щоб зазначене в законі “добровільне об’єднання” насправді було добровільним.
Чергова хвиля тривоги накрила жителів Цикової та Карачковець, коли мова зайшла про зміни до перспективного плану області. Громади, які не долучилися до процесу децентралізації, активізувалися, щоб приєднатися до тих чи інших ОТГ, або ж створити нові. Адже за цими результатами і мають затвердити остаточний варіант проекту моделювання системи адміністративно-територіального устрою області, який і направлять до Кабміну. Як не дивно, та звідкілясь з’явилася пропозиція Цикову і Карачківці приєднати до Смотрицької ОТГ. Група представників цих сіл вирушила до облдержадміністрації та облради, – вкотре донести побажання, які виношували не один рік.
Під час зустрічі з ще донедавна т. в. о. голови облдержадміністрації Володимиром Кальніченком, заступником голови ОДА Світланою Павлішиною, начальником регіонального розвитку та будівництва ОДА Вірою Бригадир, іншими керівниками їх запевнили, що рішення приймуть таке, яке хочуть люди. “Жодних об’єднань без рішення мешканців громад ми не робимо. Визначаємося, що буде далі з тими населеними пунктами, які не уві- йшли до жодної громади. Однак це не означає, що надалі такий базовий територіальний устрій залишиться непорушним, – прокоментував Володимир Кальніченко. – Якщо ОТГ у процесі господарювання зрозуміють, що їм буде краще об’єднатися із сусідньою – ніхто не заперечуватиме. Врешті-решт, усі реформи робимо для того, щоб максимально врахувати думку громадян та надати територіям рівних можливостей для подальшого розвитку”.
З великою надією жителі Цикової та Карачковець чекають остаточного підтвердження про те, що об’єдналися з Гуменецькою громадою. Щиро вдячні її керівнику Інні Абдулкадировій за розуміння та підтримку.