Донбас – нарив на тілі України, що не дає їй рухатися вперед, зростати. Війна на сході держави, за даними ООН, вже забрала тринадцять тисяч життів і продовжує забирати. Поранено понад тридцять тисяч чоловік. Коли ж настане кінець кровопролиттю? Коли Україна поверне загарбані території?

Це станеться неодмінно, але то буде не збройний шлях, заявив днями в інтерв’ю провідним західним засобам масової інформації Президент держави Володимир Зеленський. Зараз йде посилена підготовка до “Нормандського саміту”, що відбудеться в Парижі 9 грудня за участі керівників Німеччини, Франції, Росії та України. Наше Міністерство закордонних справ працює на всіх напрямах. На нараді в президента обговорено п’ять сценаріїв реінтеграції Донбасу. Вчора відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому йшлося про стратегію України на Нормандській зустрічі.
Намічено зробити три першочергових кроки: обмінятися полоненими, припинити вогонь і провести місцеві вибори на Донбасі. «Вирішення цих трьох пунктів створить розуміння того, що ми хочемо закінчити війну. Ми, безумовно, цього хочемо. Але це створить розуміння того, що Росія також дуже сильно налаштована на це», – сказав Володимир Зеленський.
Разом з тим він заявив, що ніякої здачі державних інтересів не буде, що чітко окреслено «червоні» лінії, через які ніхто не переступить.
Про рішучі наміри змін у державі свідчить і посилення боротьби з корупцією, казнокрадством. Днями при одержанні першої частини хабара в сумі 75 тисяч доларів нібито для керівника одного з правоохоронних органів затримали Ігоря Щербину – колишнього начальника управління Генпрокуратури, кума директора Державного бюро розслідувань Романа Труби. Реакція президента була миттєвою – він подав, а Верховна Рада прийняла закон про перезавантаження ДБР, тобто про зміну всього керівництва.
У міжнародний розшук оголошено колишнього народного депутата і власника банку «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго, який завдав 1,5 мільярда гривень збитків НБУ. На прохання Національного антикорупційного бюро України німецькі правоохоронці затримали колишнього народного депутата Олександра Онищенка.
Незабаром парламент розглядатиме проект закону про «злодіїв у законі». Як бачимо, прорив у боротьбі зі злочинністю є.
Чим ще примітний останній тиждень? Розпочався масовий продаж нерентабельних державних підприємств. Тільки від реалізації трьох невеликих об’єктів до держбюджету надійде 108,5 мільйона гривень. Як заявив заступник міністра економіки Павло Кухта, наступного року планують продати щонайменше триста малих підприємств. А взагалі з 3733 державних підприємств передбачають приватизувати 1006 і ліквідувати понад 1260.
З першого грудня в державі збільшено прожитковий мінімум для працездатних і для основних соціальних та демографічних груп. Зросла й мінімальна пенсія на 74 гривні, яка тепер становить 1638 гривень. Звичайно, це манюсінька подачка, від якої ні холодно, ні жарко. Я хотів втішити цим підвищенням знайому пенсіонерку, яка, щоб звести кінці з кінцями, змушена працювати в Ізраїлі. А вона сказала, що заробляє мінімальну українську пенсію за один день!
Скільки ж часу ще чекати українцям, щоб жити достойно в своїй країні?