Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 400

Саме це питання і стало темою зустрічі журналістів, окремих керівників об’єднаних територіальних громад із головою облдержадміністрації Дмитром Габінетом, заступником голови обласної державної адміністрації Світланою Павлишиною, членом міжвідомчої робочої групи з розробки перспективного плану формування громад Хмельниччини Сергія Яцковського.

Проект перспективного плану громад формувався відповідно до методичних рекомендацій Міністерства регіонального розвитку. В ньому обов’язково мали враховуватися кількість населення, площа, території, кількість школярів і дітей до шести років, частка місцевих податків і зборів, інше.
Хоч наша Хмельниччина в числі кращих областей у провадженні реформи децентралізації, де утворилося немало успішних об’єднань, 40 відсот- ків площі області все ще не стали частинами громад. Проте життя невпинно рухається вперед і висуває нові вимоги. За п’ятирічний період, відколи був схвалений перший план утворення громад у нашій області, окремі з них міцно зіп’ялися на ноги, іншим, через різні обставини, бракує сил, щоб бути самодостатніми.
Запропонований перспективний план громад Хмельниччини розглядатиме Міністерство регіонального розвитку, а потім Кабінет Міністрів, який і прийме остаточне рішення. Затверджені рішення запрацюють з 2021 року.
Тож, до прикладу, у Віньковецькому районі буде створено дві громади – Віньковецьку та Зіньківську. Як не дивно, та зіньківчани одні з перших виявили бажання створити свою ОТГ. На жаль, тоді їм це не вдалося, і тепер об’єднуватимуться «під завісу», як і подібні сільські ради
Зміни в об’єднанні громад оприлюднені, але не всі з ними погоджуються. Хоч у перспективному плані пропонується Колибаївську громаду приєднати до Кам’янець-Подільської міської громади, самі колибаївці не погоджуються з такими рішеннями, воліючи, або залишитися самостійними, або долучитися до Жванецької. Тому й вирішили жителі клопотати перед Кабміном дослухатися до їхніх аргументів.
Не вдоволені перспективою об’єднання з Хмельницькою міською громадою в Олешині та Шарівці Хмельницького району. Керівник Олешинської ОТГ Віталій Осядлий під час цієї зустрічі запевнив, що громада має всі підстави бути самостійною. Люди проти запропонованого об’єднання, бо бояться, що на їхній території облаштують сміттєзвалище. Голова Шаровечківської ОТГ Боле- слав Бондар каже, що вони не зверталися з проханням про об’єднання з Хмельницькою громадою, як, до речі, й місто.
Керівник наводив аргументи щодо спроможності їхньої громади та головна тривога людей полягає в тому, що важливі соціальні об’єкти можуть закрити.
Зауваження стануть підставою для додаткових консультацій. При цьому керівників заспокоїли, що без погодження старостатів, які будуть створені в цих селах, жодні кардинальні зміни не відбуватимуться.
За побажаннями окремих сільських рад вони об’єднаються з громадами сусідніх районів. До прикладу, Росолівецька сільська рада у Красилівському планує увійти до складу Старокостянтинівської ОТГ, Циківська сільрада у Чемеровецькому – до Гуменецької в Кам’янець-Подільському районі, а Баламутівська Ярмолинецького – до Розсошанської у Хмельницькому районі.
Як запевнив голова Хмельницької облдержадміністрації Дмитро Габінет, у формуванні громад – єдиний підхід, і головне, чим керувалася робоча група, – створити у перспективі можливості для розвитку кожної з громад. Керівник закликав у подальшому дбати насамперед про інтереси людей, а не певних осіб.
Додамо, що, згідно з перспективним планом, в області працюватимуть 58 об’єднаних громад, а не 62, як передбачалося раніше.