Так вже ведеться, що в останні дні року кожен подумки чи вголос  підсумовує те, чого вдалося досягти, оцінюючи при цьому, наскільки плідним та вдалим був цей рік. І бій годинника уночі 31 грудня розділяє його начеб на певні етапи. Якщо йдеться про ціле місто, то ці етапи справді є знаковими. Адже рік, що завершується, завжди хочеться оцінити з точки зору здобутків та промахів і взяти «на замітку» те, над чим варто було б попрацювати згодом. Саме про це ми і спілкуємося з Кам’янець-Подільським міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ.

— Михайле Євстафійовичу, 2019-й добігає кінця. Традиційне запитання: яким він був для міста, для вас особисто?
— Так уже склалося, що моя робота забирає багато особистого часу і рідко коли навіть відпочинок проходить без вирішення робочих питань. Зважаючи на те, що рік був складним для міста, він був нелегким і для мене як міського голови. Труднощі пов’язані, зокрема, з реформами в країні, із загальними змінами в державі, децентралізацією, навантаженням на міський бюджет. Попереду — формування бюджету на 2020 рік, який також буде нелегким. Але, як я уже казав, дорогу долає той, хто йде вперед.
— Що у вашому робочому щоденнику можна відзначити як зроблене?
— Незважаючи на всі фінансові проблеми, спільно з громадою, меценатами, кам’янчанами, які безмежно люблять своє місто, ми втілили в життя багато проектів.
Продовжуємо популяризувати Кам’янець-Подільський як фестивальну, історичну столицю України і розвивати таку тему, як період Української Народної Республіки в нашому місті — у день початку туристичного сезону відкрито перший камінь Меморіалу Присязі на вірність Україні, присвячений 100-річчю УНР.
Іще 2019-й пройшов під статусом Молодіжної столиці, завдяки чому проведено більше 40 різноманітних молодіжних заходів. Разом із кількістю відвідувань музейних об’єктів ми збільшили кількість туристів до 700 тис., відкрили кілька спортивних і дитячих майданчиків — в селищах цукрового і цементного заводів, на Черемушках, Підзамчі, в дворі на вулиці Гагаріна, а також сучасний скейт-парк на вулиці Шевченка. Останні три проекти вдалося реалізувати завдяки Громадському бюджету.
Окрім того, цього року ми запустили електростанцію з когенераційними газовими установками на вулиці Крип’якевича, залучили кошти для ремонту об’їзної дороги, розпочали великий проект капітального ремонту міського стадіону ім. Тонкочеєва та завершили перший етап реконструкції приміщення на вулиці І. Франка під лікувальний діагностично-консультативний центр.
Важко розповісти про все реалізоване цього року в кількох словах. Хто побажає детально ознайомитися з виконаним в 2019-му, може переглянути мій звіт, який презентовано і на офіційному сайті міської ради, і в соцмережах.
— Які проблеми стояли на заваді реалізації запланованого?
— У 2019-му році бюджет Кам’янця-Подільського склав трохи більше 900 мільйонів гривень, враховуючи субвенції з Державного бюджету. Але при цьому ми дофінансовували галузі охорони здоров’я та освіти в частині виплат заробітних плат, забезпечували як і багато років поспіль, пільговий проїзд комунальними автобусами і харчування учнів в школах. Загалом майже 52,7 мільйона гривень спрямовано на видатки, які мали б фінансуватися за рахунок Державного бюджету.
Якби держава підставила нам плече, всі ці кошти могли спрямувати на реалізацію інших соціальних, молодіжних, освітніх проектів. Разом із тим, не маючи на своїх рахунках профіцитних грошей, як, наприклад, обласні центри, ми, вважаю, реалізували чимало задуманого і в жодному разі не відмовляємося від наших планів на 2020-й рік.
— У цьому контексті, що можете сказати про плани та перспективи на майбутнє?
— На сьогодні ми віднайшли приміщення для облаштування сучасного комфортного молодіжного центру на вулиці Симона Петлюри. Тому в прийдешньому році хотілося б реалізувати ось цей великий проект. У нас без перебільшення — найкреативніша, найсучасніша і найталановитіша молодь, яка заслуговує працювати і творити в комфортних умовах.
З іншого — оновити дороги, збудувати сміттєпереробний завод і біогазову установку, втілити в життя проекти, які стали переможцями цьогорічного Громадського бюджету, завершити, звичайно, розпочате. А взагалі, планів багато. Головне — стабільність в країні, бо саме цей показник найбільше позначається на таких маленьких містечках, як наше. Ми задали тон, а життя покаже, в якому напрямку рухатися.
— Ви плідно співпрацювали з народним депутатом Володимиром Мельниченком, який чимало зробив для міста, будучи у парламенті. Чи вдалося Вам знайти спільну мову з нашим новим народним обранцем Ігорем Марчуком?
— Знайомство і розмова відбулася. Але до спільних проектів ми ще не дійшли.
— За лічені місяці в Україні завершується процес децентралізації. Згідно з проектом перспективного плану, направленого облдержадміністрацією на затвердження до Кабінету Міністрів, буде створено Кам’янець-Подільську міську ОТГ, до якої мають увійти села Рихта, Довжок, Кам’янка і Зіньківці. Чи задоволені ви таким поділом і що від цього виграє місто, об’єднані навколо нього села?
— Суть децентралізації — в передачі державою повноважень на місця, щоб органи місцевого самоврядування мали більше можливостей і були ближчими до людей. Теоретично звучить гарно, але на практиці не дуже. Ми вже торкалися теми децентралізації, коли говорили про наповнення бюджету, видатки і про те, що неможливо порівняти ресурси Кам’янця-Подільського, наприклад, і Хмельницького. Коли завершиться цей процес — до міста приєднаються нові території. З ними прийдуть кошти за рахунок поповнення бюджету коштами платників податків, але й додасться чимало інших нюансів. Не кажу, що це погано. Але підхід до роботи зміниться. Ну і буквально 6 грудня Верховна Рада схвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», відповідно до якого обласні державні адміністрації подаватимуть проекти змін до перспективних планів відразу до Кабміну. Це значно пришвидшить процедуру формування нових громад. Побачимо, які зміни чекають на нас.
— Михайле Євстафійовичу, наступного року мають відбутися вибори до місцевих рад. Нині ви маєте високий рейтинг у кам’янчан, відтак — гарний шанс знову посісти крісло мера. Збираєтеся балотуватися на цю посаду?
— Ті, хто вміють думати й аналізувати інформацію із зовнішніх джерел, уже зараз можуть передбачити, якими будуть вибори-2020. Охочих багато, гарних лозунгів, за якими більше нічого немає, — теж. Це все політичні ігри з одними й тими самими методами — викривленням інформації, маніпуляцією свідомості, втягненням у судові конфлікти. Таке завжди було і буде. То ж чи бачити кам’янчанам зміни — залежить тільки від них самих.
— Ваші побажання мешканцям міста.
— Період новорічно-різдвяних свят — це привід приділити більше уваги своїм родинам, відвідати друзів, для чого раніше не вистачало часу, зробити добрі світлі справи для тих, хто цього найбільше потребує, врешті — переоцінити свої сили і можливості та зарядитися позитивом на наступний рік. Бажаю цього всім кам’янчанам і тим, хто читає це інтерв’ю!
— А як же анекдот про Новий рік?..
— Можна завершити життєвим гумором:
«Три стадії дорослішання чоловіка:
1) Він вірить у Діда Мороза
2) Він не вірить у Діда Мороза
3) Він Дід Мороз»
— Дякую за розмову!