Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 470

Нещодавно на пленарному засіданні двадцять дев’ятої сесії Хмельницької обласної ради під головуванням голови обласної ради Михайла Загородного депутати ухвалили низку важливих для життя краю питань. У пленарному засіданні взяли участь 65 депутатів, голова облдержадміністрації Дмитро Габінет, голови районних рад, міські (міст обласного значення) голови, сільські, селищні, міські голови об’єднаних територіальних громад, голови райдержадміністрацій, керівники територіальних управлінь центральних органів виконавчої влади. В цілому депутати намагалися спрацювати злагоджено та продуктивно, залишивши деякі проблемні питання на доопрацювання комісіями на місцях. Звісно ж, ключовим питанням засідання було схвалення Стратегії регіонального розвитку області на 2021-2027 роки, зокрема й затвердження програми соціально-економічного розвитку Хмельницької області на 2020 рік, яка передбачає розвиток провідних галузей економіки, високотехнологічних виробництв тощо.

Крім того, депутатський корпус прийняв три обласні програми: регіональну програму створення та ведення містобудівного кадастру Хмельницької області на 2019-2020 роки, метою якої є забезпечення створення та функціонування на обласному рівні геоінформаційної системи містобудівного кадастру та організація планового введення до бази даних кадастрової інформації відповідно до регламенту, установленого державними будівельними нормами. Така система має бути інтегрованою частиною єдиної системи інформаційних ресурсів галузевих кадастрів місцевого, регіонального та державного рівнів. Завдяки відкритості геоінформаційної системи буде забезпечено вільний доступ до необхідних даних без необхідності звернення до відповідних служб та державних органів; регіональну програму розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення Хмельницької області на 2020-2022 роки, мета якої відновлення і розвиток автомобільних доріг загального користування місцевого значення для підвищення на них рівня безпеки руху, швидкості, комфортності та економічності перевезень; програму забезпечення реалізації державної міграційної політики у Хмельницькій області на 2020 рік, метою якої є забезпечення реалізації державної політики в сфері безпеки документів та міграційної політики, створення сприятливих умов для поліпшення якості надання адміністративних послуг, у тому числі при оформленні і видачі паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, забезпечення рівного доступу до їх отримання, підвищення рівня соціального захисту всіх учасників процесу, удосконалення механізму управління та її фінансування.
Також депутати внесли зміни до шести програм — фінансової підтримки об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області на 2018-2022 роки, сприяння розвитку громадянського суспільства на 2018-2020 роки, внесення змін до програми охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2016-2020 роки, підвищення енергоефективності області на 2017-2021 роки, залучення інвестицій в економіку на 2011-2020 роки та відновлення та розвитку комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький» на 2018-2022 роки.
На сесії розглянули 69 питань та прийняли 62 рішення з різних сфер життя області. На початку засідання голова обласної ради зачитав заяву від депутатської фракції політичної партії ВО «Батьківщина» про обрання керівником фракції Володимира Федорчука. Далі розглянули питання «Про звернення депутатів обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо невиконання Головним управлінням Пенсійного фонду України у Хмельницькій області вимог законного перерахунку пенсій чорнобильцям та здійснення заходів, спрямованих на відновлення порушених прав зазначеної категорії громадян». Депутати підтримали це звернення до керівництва держави. Більшістю голосів депутати схвалили обласний бюджет Хмельницької області на 2020 рік. Рішенням ради знято з контролю 18 запитів, продовжено термін розгляду 35 депутатських запитів. Одночасно під час засідання підтримано 8 депутатських запитів: Інни Ящук щодо врегулювання ситуації стосовно виділення земельних ділянок учасникам АТО в Хмельницькій області та стосовно необхідності об’єктивного розслідування дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася
19 жовтня 2019 року в Хмельницькому і загинула дитина, а також запити Олександра Співака — про виділення коштів на капітальний ремонт вуличних мереж водопостачання в селі Іршики Старокостянтинівського району, а також запити Бориса Яцкова, Наталії Вишневської, Івана Гладуняка, Оксани Берегової та один запит Юрія Завальнюка, Олега Скринчука і Володимира Присяжного. Загалом усього на контролі обласної ради перебуває 43 депутатських запити.
На засіданні депутати підтримали призначення восьми керівників закладів обласної комунальної власності: Андрій Кланца очолив Хмельницький обласний серцево-судинний центр, Яків Цуглевич — Хмельницьку обласну лікарню, Сергій Василенко — Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер та ін.
Розглянули на засіданні й чимало питань, що стосувалися врегулювання питань обласної комунальної власності. Так, рішенням ради реорганізовано Голозубинецьку обласну протитуберкульозну лікарню шляхом перетворення у комунальне некомерційне підприємство «Голозубинецька туберкульозна лікарня» Хмельницької обласної ради та Староушицький обласний дитячий санаторій «Дністер» шляхом перетворення у комунальне некомерційне підприємство «Староушицький обласний дитячий санаторій «Дністер» Хмельницької обласної ради. Комунальне некомерційне підприємство «Славутська обласна туберкульозна лікарня» Хмельницької обласної ради реорганізовано шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер» Хмельницької обласної ради, а комунальне некомерційне підприємство «Яблунівський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради.
Депутати не підтримали наразі рішень про припинення шляхом ліквідації Великожванчицького обласного дитячого пульмонологічного санаторію та Кам’янець-Подільського обласного дитячого спеціалізованого санаторію та обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок». Ці об’єкти фінансувалися, головним чином, на дотації з Держбюджету, які не передбачені в 2020 році. Зокрема, з питання щодо припинення функціонування санаторію «Світанок», виступили депутати обласної ради Уляна Ткаченко та Олександр Драган. У свою чергу, вислухавши всі доповіді з цих питань, голова обласної ради Михайло Загородний запропонував вирішити питання про закриття чи реорганізацію закладів до квітня 2020 року, вивчивши їх детальніше.
В цілому депутати на чолі з головою обласної ради Михайлом Загородним попрацювали досить плідно на останньому сесійному засіданні 2019 року, прийнявши низку надважливих питань для життя області.
Приємною несподіванкою для депутатського корпусу були музичні вітання з прийдешніми святами від студентів Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.