Аби не витрачати час та кошти на бензин для переїздів з районів у Хмельницький і назад працівників районних держадміністрацій та представників місцевих громад, обласна державна адміністрація запровадила проведення колегій у режимі відеоконференції.

Засідання колегії облдержадміністрації відбулось у залі селекторних нарад. У ньому також взяли участь начальники окремих структурних підрозділів, а в районах — представники органів місцевого самоврядування та керівники спеціалізованих лісогосподарських комунальних підприємств. Розглянуто два ключових питання: про проблеми щодо контролю використання і охорони лісів, протидії незаконним рубкам та запровадження електронного обліку вирубки деревини комунальними лісогосподарськими підприємствами; про стан розробки та оновлення містобудівної документації на території Хмельницької області.
На завершення коротко проаналізовано план роботи Хмельницької ОДА на 1-й квартал 2020 року.
Інформацію про використання лісового фонду в області озвучила директор департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації Тетяна Дзюблюк. Вона звернула увагу присутніх на те, що ліси Хмельниччини перебувають у користуванні підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства, а також комунальних лісогосподарських підприємств і Шепетівського військового лісгоспу. Загальний запас деревини в краї складає понад 42,4 мільйона кубічних метрів. Держлісгоспи ведуть значну роботу з лісовідновлення, а з метою протидії шкідникам та хворобам здійснюють біохімічний захист лісів, проводять санітарні рубки.
Користування лісовими ресурсами в області зростає, тож потрібно посилювати контроль за використанням лісового фонду через запровадження електронного обліку деревини комунальними лісогосподарськими підприємствами. Державна екологічна інспекція в Хмельницькій області в поточному році провела сорок чотири перевірки щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства саме в частині ведення лісового господарства. За їх результатами до адмінвідповідальності притягнуто 180 осіб, накладено штрафів майже на 28 тисяч гривень, сума збитків, завданих порушниками, становить два мільйони вісімсот шістдесят дві тисячі гривень. Аби унеможливити крадіжки в подальшому, комунальні підприємства мають перейняти досвід держлісгоспів, краю, котрі давно впровадили електронний облік деревини. Цей механізм є більш прозорим і контрольованим, що, в свою чергу, унеможливлює незаконні рубки, а завдяки цьому лісозаготівельна діяльність відбувається відповідно до вимог Європейського Союзу.
Перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Золотий засвідчив, що державні підприємства працюють у системі електронного обліку деревини і готові поділитися досвідом із колегами.
— Така систематизація — нелегкий процес, — каже Павло Степанович, — який потребує додаткових коштів і навчання персоналу. Потрібно одразу правильно складати та своєчасно вести первинну документацію із заготівлі, зберігання, реалізації та використання лісопродукції на всіх стадіях. Ми всебічно протестували електронну програму і вона майже на 100 відсотків працює безвідмовно. Задіяна навіть геолокація, що показує де приймали лісопродукцію, де переробляли тощо. Лісогосподарствам недержавної форми власності потрібно бути готовими до того, що найближчим часом всі перейдуть на електронний облік деревини, держава має вести облік своїх ресурсів. Звичайно, персоналу старшого віку вчитися важко, але молодь швидко опановує й уже їх перевести на паперовий облік назад неможливо, — акцентував виступаючий.
Голова обласної ради Михайло Загородний звернув увагу присутніх на те, що настав час об’єднувати не тільки громади, але й комунальні лісгоспи, бо закупівля електронного обладнання, навчання персоналу та обслуговування відповідного програмного продукту і техніки може суттєво позначитися на вартості кінцевого продукту в дрібних господарствах. Тож краще й дешевше буде працювати об’єднаним лісгоспам.
До обговорення електронного обліку по відеозв’язку долучилися зі Славутського, Ізяславського, інших районів представники держадміністрацій та ліскомунгоспів.
Підсумовуючи усю наведену інформацію, голова обласної адміністрації Дмитро Габінет зазначив, що електронний облік — безальтернативна форма діяльності лісгоспів і потрібно якомога швидше завершити цей процес у комунальних лісогосподарських підприємствах, що і зазначили в рішенні колегії.
Про стан розробки містобудівної документації доповідала начальник відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації, головний архітектор області Ірина Дунаєвська.
Ірина Михайлівна наголосила на тому, що темпи виготовлення цих документів в області знизились у порівнянні з минулим роком, а частина ОТГ взагалі не здійснює належних заходів для забезпечення містобудівною документацією підпорядкованих їм населених пунктів. Це призводить до хаотичної та бездумної забудови і нераціонального використання територій. Через це втрачається інвестиційна привабливість краю. Разом з тим, добре попрацювали в Деражнянському, Летичівському, Старокостянтинівському, Теофіпольському, Хмельницькому районах та у Чорноострівській ОТГ. Для прикладу, в Хмельницькому районі 95, а Чорноострівській ОТГ сто відсотків населених пунктів користуються новими генеральними планами. На цих територіях створено всі передумови для інвестицій та забезпечується поступовий розвиток місцевої будівельної галузі. З метою раціонального використання та охорони земель у рамках реалізації угоди про позику між Україною та ЄБРР міністерство регіонального розвитку включило до пілотного проекту три області: Волинську, Львівську та Хмельницьку щодо розроблення схем планування територій ОТГ. Цей проект буде реалізовано в 2020 році, в рамках стратегії залучення приватних інвестицій у сільське господарство на період до 2022 року.
— Нами запропоновано взяти участь у цьому процесі двадцятьом ОТГ, — каже Ірина Михайлівна. — Поки що дали згоду сімнадцять. Головна мета цих заходів полягає в тому, щоб українці жили в комфортних містах і селах, де добробут починається із системного, просторового, планування міст, сіл, та громад. Буде впроваджена єдина державна електронна система в сфері будівництва, яка забезпечуватиме прозорість діяльності державних органів і зв’язуватиме в єдину систему містобудівний кадастр, земельний кадастр з інформацією у сфері будівництва. В найближчому майбутньому державна підтримка надаватиметься тільки тим громадам, які вестимуть необхідну містобудівну документацію.
Дмитро Анатолійович Габінет звернув увагу присутніх на те, що багато територіальних громад ще не мають розробленої містобудівної документації, а головна мета тергромад — залучити інвестиції, створити нові робочі місця, збільшити дохід. Будь-які розмови про інвестування без цього неможливі, адже нічого не побудуєш, а з кожним роком самостійність громад тільки зростатиме і кількість видатків, які будуть нести громади — так само. Тому прошу всіх найближчим часом, ситуацію покращити, і беру справу на особистий контроль, — підкреслив голова адміністрації.
Уже під час обговорення планів на наступний рік Михайло Загородний звернув увагу на те, що багато питань у наступному році будуть спрямовані до обласної ради, через це він висловив побажання, аби апарат адміністрації завчасно готував необхідні документи для розгляду депутатами в комісіях. У свою чергу, Дмитро Габінет назвав побажання слушним і запевнив, що апарату адміністрації відповідні вказівки дані, документи подаватимуться в строк.
У свою чергу голова облдержадміністрації звернувся до керівників органів місцевого самоврядування з наполегливою вимогою переглянути платіжки на газотеплопостачання населенню, оскільки газ суттєво втратив у ціні, а люди цього не відчули. Тож комунальні платежі мають зменшитися. Також він нагадав, що посилилася боротьба з незаконним гральним бізнесом і відповідні листи щодо аналізу ситуації з ігровими залами на місцях направлені органам самоврядування. Дмитро Габінет наголосив, що Шепетівка і Полонне поспішили надати відповідь про те, що таких закладів немає. За інформацією обласної адміністрації, котра надійшла з інших джерел, — стан справ протилежний, тож голова ОДА вбачає в таких відписках або некомпетентність, або, що гірше, зацікавленість у приховуванні такої інформації. Заради справедливості необхідно зазначити, що не тільки з цих районів та міст прийшли подібні відписки, особливо занепокоїло голову адміністрації те, що багато громад, взагалі не дало ніякої відповіді на відповідний запит із області. Голова адміністрації пообіцяв відповідне реагування з центру на небажання представників окремих громад тісно співпрацювати з адміністрацією в справі покращення добробуту громадян.