Відомий вислів «Разом з водою виплеснути і дитину» в метафоричному сенсі означає, що, позбуваючись старих, віджилих норм, ми ненароком викидаємо й цінні, життєво важливі речі. Ті, які потім доведеться з великими труднощами відновлювати.

Цей крилатий вираз спав на думку, коли ознайомився з постановами Кабінету міністрів від 19.06. 1919 року № 746 і від 19. 11. 1919 року за № 926, відповідним розпорядженням голови обласної державної адміністрації. У цих документах йдеться про різке скорочення чисельності працівників районних державних адміністрацій, ліквідацію і реорганізацію ряду її підрозділів.
Якщо взяти, до прикладу, Кам’янець-Подільську районну державну адміністрацію, то загальна чисельність працівників із лютого поточного року тут складатиме 78,5 одиниці замість 122 одиниць, що були ще у штатному розкладі січня. Такі відділи як загальний, юридично-кадрового забезпечення, містобудування, архітектури, ЖКГ та з питань цивільного захисту населення, культури, молоді та спорту, освіти, фінансово-господарського забезпечення будуть реорганізовані у сектори. А ось відділ агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів разом із відділом економіки потрапив під урядові гільйотинні ножиці.
Певна річ, зважаючи на зміни в усіх сферах життя суспільства, реформування державної служби стає важливим і неминучим кроком. До того ж, низку функцій РДА перебирають на себе створені в рамках децентралізації об’єднані територіальні громади. І все ж, знищення провідного підрозділу у структурі райдержадміністрації, в аграрному районі, одному з найбільших як за чисельністю населення, територією, так і за кількістю сільгосппідприємств, фермерських господарств для сільгоспвиробників Кам’янеччини стало приголомшливим сюрпризом. А таки є чому.

Досить сказати, нині у Кам’янець-Подільському районі в обробітку перебуває 80,6 тисячі гектарів ріллі, з них 61,5 тисячі гектарів обробляється 117 сільськогосподарськими підприємствами різних форм власності та 19,1 тисячі гектарів — одноосібними селянськими господарствами. У 2019 році аграрії району видали «на гора» майже чверть мільйона тонн зерна при середній врожайності 69 ц/га. І без сумніву, за цими цифрами, за щедрими врожаями подільської ниви не лише самовіддана і невтомна хліборобська  праця безпосередньо в полі, а й відділу агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів на чолі з досвідченим менеджером Надією Сузанською.
 Надія Михайлівна розповідає, що ще 10 років тому в управлінні агропромислового розвитку райдержадміністрації працювало два десятки спеціалістів, а після його реорганізації у відділі залишилося уп’ятеро менше.
 Разом із тим, незважаючи на таке кадрове обрізання, фахівці відділу докладають максимум зусиль, знань, вмінь, практичних навичок для успішної реалізації державної політики, спрямованої на розвиток агропромислового комплексу у районі, на забезпечення  виконання районних інноваційно-інвестиційних та інших програм і прогнозів розвитку галузі, соціальної політики на селі. Вони забезпечують у межах своїх повноважень захист прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, надають адміністративні послуги, опрацьовують запити і звернення народних депутатів України та депутатів обласної та районної рад, розглядають звернення громадян, готують пропозиції до проектів програм і прогнозів соціально-економічного розвитку району, а також відповідних цільових програм галузей агропромислового виробництва. На постійному контролі відділу — питання розрахунків за користування земельними паями, своєчасних виплат заробітної плати.
 Слід зазначити, що відділ активно сприяє техніко-технологічній модернізації галузей агропромислового виробництва, розвитку районного ринку сільськогосподарських машин і обладнання, забезпечує виконання механізму надання державної підтримки, яка передбачена законодавством, сільськогосподарським товаровиробникам усіх форм власності та господарювання.
 Скажімо, для оновлення машино-тракторного парку у році, що минув, сільгосппідприємствами та фермерськими господарствами району придбано 35 одиниць сучасної сільськогосподарської техніки та обладнання на загальну суму 26,5 мільйона гривень.
 Саме з ініціативи відділу АПР у 2019 році на підтримку галузі тваринництва з районного бюджету було виділено 40 тисяч гривень на фінансування Програми розвитку молочного скотарства в господарствах району на 2016-2020 роки та до 2025 року за напрямом відшкодування придбання доїльних апаратів у розмірі 5 тисяч гривень  фізичним особам, які утримують дві і більше корів. Практична допомога була надана сільгосппідприємствам і одноосібникам селянських господарств в одержанні, відповідно, по 1800 гривень і 2500 гривень на утримання кожної корови та молодняка ВРХ тощо.
 Більше того, що є нині досить актуальним, відділ агропромислового розвитку бере активну участь у здійсненні регулювання у сферах охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів,  охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, сприяє розвитку виробництва і використання альтернативних видів палива та відновлюваних джерел енергії, запровадження енергозберігаючих технологій в галузях агропромислового виробництва. Відповідно, тісно співпрацює з національним парком «Подільські Товтри», Подільським аграрно-технічним університетом і його коледжами.
 Звичайно, це далеко не повний перелік основних завдань, покладених на відділи агропромислового розвитку. На кого, на чиї плечі вони будуть перекладені після його ліквідації і чи взагалі будуть, якщо навіть уже немає профільного міністерства (і це в Україні, яка нині в рейтингу найрозвинутіших аграрних країн світу), наразі невідомо? Мова йде про те, що начебто ряд цих функцій візьмуть на себе ОТГ. По-перше, вони ще далеко не скрізь створені, і процес завершення децентралізації займе не один місяць, а відділи АПР доживають останні дні. По-друге, а чи готові нині об’єднані територіальні громади взяти на себе непосильну ношу?
– Як на мій погляд, ліквідація відділу АПР, з яким ми, до речі, плідно працюємо, у районі з потужно розвиненим агропромисловим комплексом, є недоцільною, — відзначив у нашій розмові аграрій за фахом, голова ОТГ Староушицької селищної ради Анатолій Тимчук. — Так, на території нашої громади працює кілька агроформувань, фермерських господарств, які далеко не пасуть задніх і особливої допомоги не просять, але є молоді фермери, чимало одноосібних селянських господарств, які потребують фахових консультацій, навчання, ознайомлення з тією чи іншою цільовою галузевою програмою. Для того, аби надавати їм таку допомогу, потрібні підготовлені спеціалісти, відповідно на їх утримання кошти. А де їх брати?
Власне, такої ж думки й інші очільники територіальних громад Кам’янеччини.
 У тому, що анулювання відділу агропромислового розвитку не на часі, особливо тоді, коли в аграрному секторі ще безліч невирішених проблем, де на порозі відкриття ринку землі, під час якого теж виникатиме багато питань, глибоко переконані й досвідчені керівники: ВК «Іскра-2007» Тарас Маньковський, ТзОВ «Династія» Олександр Боршуляк, фермер-пасічник Марія Горбняк, голова районного комітету профспілки працівників АПК Ганна Височанська та багато інших, з яким довелося поспілкуватися під час підготовки цього матеріалу. Тому варто до їхніх, і не тільки, порад і пропозицій дослухатися нашим урядовцям.