Люди праці, члени профспілок, подоляни!
Влада, вдаючись до маніпуляцій та введення в оману суспільство, забувши про свої обіцянки побудувати Європу в Україні, намагається провести так звану лібералізацію трудового законодавства і хоче в угоду інтересам олігархічного бізнесу та корпорацій впровадити в Україні рабську працю для свого народу, знекровити профспілки, як єдину правозахисну громадську організацію!

Нічим іншим, як найнедалекогляднішими і антинародними за всі часи незалежності України останні «реформаторські» дії керівництва і законотворців України назвати неможливо. Через це Україна опинилася на межі руйнації правової та соціальної держави!
Урядом та народними депутатами України від Політичної партії «СЛУГА НАРОДУ» зареєстровано у Верховній Раді України проекти законів «Про працю» (реєстр. № 2708), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681), «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення» (реєстр. № 2584) та деякі інші.
Під гаслами нібито забезпечення балансу інтересів працівників і роботодавців, залучення інвестицій і, так званого, впорядкування діяльності професійних спілок, в порушення норм Конституції України та основоположних міжнародних актів, ратифікованих Україною, владою пропонується:
– звільнення працівників без будь-яких підстав за бажанням роботодавця і без вихідної допомоги (ст. 35 проекту № 2708);
– наділення роботодавця необмеженими правами на звільнення працівника у зв’язку з порушенням ним трудового договору (ст. 36 проекту № 2708);
– скасувати державну гарантію мінімальної заробітної плати на рівні не нижче прожиткового мінімуму, а також встановлення посадових окладів (ставки) на рівні 50% від мінімальної заробітної плати (ст.ст. 65,67 проекту № 2708);
– впровадження надурочної роботи без обмежень на законодавчому рівні та скорочення доплати за неї в п’ять разів (ст.ст. 48, 71 проекту № 2708);
– впровадження трудових договорів із нефіксованим робочим часом (ст. 22 проекту № 2708).
Тим самим запроваджується РАБСЬКА праця, за якої працівник може працювати по 12 годин щодня, а відпочивати 24 години на тиждень. Він також позбавляється прав захищатися до звільнення проти висунутих роботодавцем звинувачень та на профспілковий захист при звільненні.
З метою реалізації владних намірів пропонується позбавити прав і гарантій діяльності профспілки, бо, нібито, вони – рудимент індустріальної економіки.
У разі прийняття законопроекту № 2681 передбачається:
– позбавити профспілки повноважень сторони соціального діалогу щодо узгоджувальних процедур проектів законів та інших нормативно-правових актів у сфері трудових та соціально-економічних відносин;
– обмежити у правах на створення та законну діяльність первинних організацій на підприємствах, скасувати фінансування культурно-масової, фізкультурно-оздоровчої роботи;
– позбавити існуючих законних гарантій профспілкових активістів.
Влада ігнорує закони. З початку формування Кабінету Міністрів України здійснюється порушення законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про соціальний діалог», Регламенту Кабінету Міністрів України та Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально- економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки.
Доленосні законодавчі акти, що стосуються трудових, соціальних прав громадян, вносяться кулуарно, без своєчасного оприлюднення та широкого обговорення. Складається враження, що правляча влада України прагне повернути в країні феодальний лад. У ньому можна буде безкарно розпоряджатися як ресурсами, так і життям людей. Лобіюється прийняття Верховною Радою України проекту Закону України «Про працю» (реєстр. № 2708) за скороченою процедурою.
Олігархат просуває закони, які вигідні тільки йому, і блокує будь-які ініціативи, здатні обмежити його прибутки. Про це свідчить, наприклад, небажання прийняти закон про прогресивну шкалу оподаткування. Адже платити більше в державну казну наша як стара, так і нова бізнес-еліта не бажає. Запланована велика та мала приватизація державних підприємств призведе до масових вивільнень працівників і ще більш масштабної трудової міграції.
Федерація профспілок області заявляє рішучий протест у зв’язку з тим, що Верховна Рада України, за нинішній склад якої голосувала переважна більшість працівників, продовжує обслуговувати інтереси капіталу.
Закликаємо всіх працівників, членів професійних спілок та небайдужих подолян продемонструвати в будь-якій формі в рамках існуючого законодавства, що ми не дозволимо порушувати наші конституційні права, принижували нашу гідність, позбавляти молодь майбутнього, працювати в європейській Україні. Хай не сподіваються на те, що «народ промовчить». Всьому на світі є межа і не варто її переходити!!!
Громадяни України – не кріпаки, а ви – не небожителі!