Нещодавно цю тему обговорили в Хмельницькій обласній державній адміністрації на прес-конференції для представників ЗМІ за участі національного експерта з маркетингу та комунікацій проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Івана Гайвановича, заступника голови ОДА Сергія Ткачука та представників окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

Варто наголосити, що 1 січня 2020 року набрала чинності нова редакція Закону України «Про правову охорону географічних зазначень», яка узгодила розуміння поняття «географічне зазначення» з нормами європейського законодавства.
Географічне зазначення, за словами Івана Гайвановича, – це в першу чергу назва продукту. На відміну від торгової марки, він не може мати єдиного власника. Географічне зазначення походить з певної місцевості, має унікальні характеристики, зумовлені місцем походження, повністю чи частково виготовляється у певній місцевості та має якість, гарантовану суворою системою контролю. Експерт навів декілька прикладів продуктів, які можуть мати географічне зазначення: «Багато хто знає «зіньківську ковбасу», ще Хмельницька область знана, як яблучний край. Потрібно вивчити питання і з’ясувати, чи можна зареєструвати такі географічні зазначення, адже ці продукти є унікальними, вони особливі і є своєрідним колективним брендом. Реєстрація сприятиме просуванню їх на ринку, продажам та прибуткам виробників».
«…Нам би хотілося, щоб Хмельниччину теж ідентифікували з Україною в цілому, і окремо, як регіон, який має свої, властиві тільки йому, продукти, в яких поєднується географічне розташування, досвід та рецепти, що передаються з діда-прадіда», – наголосив Сергій Ткачук.
Зокрема, першим географічним зазначенням в Україні стала гуцульська овеча бринза, якою, до речі, пригостив Іван Гайванович усіх учасників заходу.