Чергове засідання розширеної колегії облдержадміністрації пройшло напрочуд жваво. Попри те, що теми, на перший погляд, не були багатообіцяючими.
У ньому взяло участь майже все керівництво облдержадміністрації на чолі з Дмитром Габінетом, а також голова обласної ради Михайло Загородний.

Дбайливо розпоряджаємося коштами
Спочатку йшлося про використання державних коштів. З цього питання доповіла начальник управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації Віра Бригадир.
Було приємно чути, що Хмельниччина одна із найсумлінніших в Україні. Із більшості позицій посідає перші місця або входить у трійку лідерів.
За сухими шести- і семизначними цифрами новобудови, закуплене і введене в експлуатацію обладнання, нові якісні послуги.
Та й коштів область отримала чимало. З Державного бюджету надійшло 1296 мільйонів гривень, що на 154 мільйони гривень більше, ніж у 2018 році. За рахунок цих грошей здійснювалося фінансування 48 об’єктів. На деяких навіть добилися економії.
А у першому кварталі 2020 року за державні гроші таких буде споруджено ще 11.
Добре попрацювали ОТГ. У 2019 році 45 об’єднаних територіальних громад отримали 145,159 мільйона гривень, з яких освоїли 99,6 відсотка. А відтак профінансували 183 об’єкти.
Пощастило минулого року спортсменам. Відповідно до бюджетної програми з Державного бюджету було спрямовано 11,591 мільйона гривень на будівництво 16 сучасних майданчиків для міні-футболу зі штучним покриттям.
З них уже готові 14 — у містах Хмельницький, Старокостянтинів, Волочиськ, Деражня, Красилів, селищах Білогір’я, Дунаївці, Теофіполь, Ярмолинці, Меджибіж, Стара Синява та селах Закупне Чемеровецького і Судилків Шепетівського районів.
Незабаром спортивні майданчики з’являться у селі Миньківці Дунаєвецького району та смт Летичів.
Хоч у нас автошляхи далекі від ідеалу, але за рівнем освоєння коштів на будівництво і ремонт доріг область посіла в Україні перше місце. Використано субвенцій у сумі 557,2 мільйона гривень.
Розвивається медицина. В області будується 30 нових амбулаторій загальної практики. Їхня вартість — 249,504 мільйона гривень.

Придбано обладнання та меблі для 27 об’єктів та 63 легкових автомобілі Renault DUSTER dCi 110 4WD загальною вартістю 35,394 мільйона гривень.
Як підсумував Дмитро Габінет: «Ми дбайливо розпоряджалися коштами. Тепер мусимо навчитися їх заробляти».
Зона відповідальності перших осіб
З другого питання про стан пожежної та техногенної безпеки на Хмельниччині доповів начальник Головного управління ДСНС України в області Едуард Братко.
Сумно констатувати, що протягом 2018-2019 років на об’єктах із масовим перебуванням людей області виникло 23 пожежі. Але відрадно, що там обійшлося без загиблих та травмованих.
Однак в цілому на території області виникло 1324 пожежі, які забрали життя 46 осіб.
Аби запобігти стихійному лиху і трагедіям, співробітники ДСНС проводять профілактичну роботу. Перевірці на Хмельниччині підлягає аж 1743 об’єкти.
Співробітники управління ДСНС змонтували для учасників колегії відеофільм з фрагментів рейдів. Кадри наочно засвідчили, що в багатьох організаціях до пожежі практично не готові. Відсутні засоби гасіння вогню, захаращені аварійні виходи, співробітники абсолютно не знають, як діяти в екстремальних умовах. Дійшло до смішного: деякі дорослі люди не змогли згадати на камеру телефонного номера служби з надзвичайних ситуацій.
Коментуючи цю ситуацію, голова облдержадміністрації акцентував увагу на тому, що керівники і власники повинні пам’ятати про особисту відповідальність за безпеку на своїх об’єктах та в установах.
За підсумками розглянутих на розширеній колегії питань очільникам відповідних служб і підрозділів дано доручення.