Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 455

Ця істина направду є головною у вихованні підростаючого покоління, особливо – найменшеньких. Відомий педагог Василь Сухомлинський казав, що діти повинні жити в світі краси, гри, казки, музики, малюнка, фантазії й творчості. Тож завдання дорослих очевидне – створити для них дивовижну країну, де вони зможуть по-справжньому з неприхованою наївністю мріяти. А мрії мають властивість збуватися, бо за цим стоїть титанічна робота дорослих.
Дитячі усмішки варті того, щоб працювати, не покладаючи рук. Саме так вважає Василь Гопчак – голова Баламутівської об’єднаної територіальної громади, що на Ярмолинеччині. Спільними зусиллями представників влади, громади та політичної сили «За конкретні справи» на чолі з народним депутатом Олександром Герегою менш ніж за три роки побудували в Баламутівцях дошкільний навчально-виховний заклад «Сонечко».

У садочку того дня, без перебільшення, не було де яблуку впасти, бо на урочисте відкриття прийшли чи не з кожного двору – малеча з батьками, бабусі з дідусями та усі небайдужі. Захід розпочали із прослуховування Державного гімну України та привітань від голови громади та високопосадових гостей – Андрія Шутяка – депутата обласної ради, Володимира Безушка – голови Ярмолинецької районної ради, та Надії Максимівни Рихлик – методиста з дошкільної освіти відділу освіти, молоді та спорту Ярмолинецької РДА. Гості приїхали з подарунками, які вручили голові ОТГ та колективу садочка: це і сервіз від Ярмолинецької райради, великий LCD-телевізор, який презентував Андрій Шутяк, передаючи вітання від Олександра та Галини Герег, та розвиваючі іграшки від відділу дошкільної освіти.
«Дорожчого за дітей у нашому житті немає нічого, – зазначив Андрій Шутяк. – Отож дуже приємно, що спільні зусилля увінчалися доброю справою: маємо сучасний дитячий заклад європейського зразка».
А Володимир Безушко звернувся до всіх присутніх із такими словами: «Сьогодні в літописі вашої громади – знаменна подія – відкриття закладу дошкільної освіти «Сонечко». Завдяки ініціативності, наполегливості та активності кожного з вас цей проект вдалося втілити в життя».
«Понад двадцять років село Баламутівка було без дитячого дошкільного закладу, тож ця проблема потребувала розв’язання, – зазначив Василь Гопчак. – У попередні роки сільська рада не мала коштів, аби цю мрію втілити в життя. Тож після утворення об’єднаної територіальної громади ми одразу включилися в роботу». Голова громади зазначив, що будівельні роботи з реконструкції дитячого садка загалом обійшлися в три мільйони сто шістдесят тисяч гривень. Ці кошти громада отримала з різних джерел, зокрема понад два мільйони – це інфраструктурна субвенція з Держбюджету, мільйон виділили з обласного бюджету, 100 тисяч гривень одержали з Ярмолинецької райдержадміністрації та 150 тисяч виділив сільський бюджет.
Направду – цей дошкільний заклад може сміливо конкурувати з подібними в обласному центрі, бо він відповідає усім необхідним вимогам. Тут просторі навчально-ігрові зали, їдальня, спальні, кухня, душові санвузли тощо. Словом, побачене справді вразило. Добротні меблі, холодильники, дорогий посуд і кухонне обладнання, а також текстиль – постільну білизну та інше надала громадська організація політичної партії «За конкретні справи». Вона також виділила значні кошти і на благоустрій. Крім того, до реконструкції садочка підключилися й інші суб’єкти підприємницької діяльності – фермерське господарство «ВІТА», агрофірма «ГВМ-Агро» тощо.
Як зазначила завідуюча садочком Оксана Мельник: «Раніше тут був старий невеликий садочок, який повністю реконструювали. Завдяки ініціативності голови громади Василя Гопчака вдалося практично з нуля відбудувати новий сучасний виховний заклад. Тут працюватиме три вихователі, два їхніх помічники на дві різновікові групи з більш ніж тридцяти дітей. Загалом колектив із тринадцяти працівників забезпечуватиме комфорт діток у цих стінах». Хоч молода завідуюча обійняла посаду зовсім недавно, та пообіцяла разом із своїми колегами не підвести всіх, хто доклав зусиль для того, щоб садочок запрацював.
Свято відкриття дошкільного закладу вдалося на славу – і пісні лунали, і вітальні слова від найменшеньких його вихованців. Це їхні перші вірші в садочку, тож нехай в «Сонечку» малечі буде завжди тепло й затишно. А великий торт для усіх присутніх у вигляді сонечка став солодким фіналом урочистостей.