Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 529

У Хмельницькій обласній державній адміністрації відбувся круглий стіл, під час якого обговорили завершення реформи децентралізації. Захід організований Асоціацією міст України за ініціативи народного депутата України Сергія Лабазюка.

Серед учасників – представники органів місцевого самоврядування Хмельниччини, Асоціації міст України, помічники народних депутатів Хмельниччини та нардеп Сергій Лабазюк.
Зібралися обговорити законодавчі ініціативи щодо об’єднання громад, зокрема розробити пропозиції до проєкту Закону України (щодо децентралізації влади) та проєкту Закону України №2653 від 20.12.2019 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Хмельниччина – лідер у створенні тергромад: згідно з рейтингом проведення реформи децентралізації, який сформувало Міністерство розвитку громад та територій, наша область посідає друге місце. Окрім Хмельницького, у п’ятірку найкращих увійшли Житомирський, Дніпропетровський, Чернігівський та Запорізький регіони.
Попри хороший показник щодо формування спроможних ОТГ, все ж на території Хмельницької області залишилися сільські ради, які досі не об’єдналися. Аби завершити процес остаточно, у Раді зареєстрували законопроект №2653 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Його депутати ухвалили у першому читанні, і цим фактично дозволили Кабінету Міністрів визначати межі та центри ОТГ. Паралельно у ВР зареєстрували черговий документ №2804 «Про засади адміністративно-територіального устрою України». У новому проєкті закладено аналогічний механізм формування території ОТГ.
Саме ці документи та можливі зміни до них обговорювали безпосередні учасники впровадження реформи.
Сергій Лабазюк під час заходу зазначив, що він напрацьовує зміни до цих законопроєктів: «Я пропоную, аби порядок утворення, ліквідації, зміни меж та центрів громад відбувався за двома типами. Перший – у разі добровільного об’єднання, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Другий – у випадку відсутності з боку населених пунктів добровільної ініціативи та невключення їх до складу ОТГ, або при втраті критерію спроможності – за рішенням Кабміну, відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад».
Нардеп додав, що в громад є три місяці, аби визначитися із межами ОТГ, адже у цьому році відбудуться місцеві вибори. Цей фактор передбачає остаточне завершення реформи. У випадку, якщо на місцях не встигнуть визначитися із формуванням тергромад, – об’єднувати будуть примусово.
Присутні представники тергромад виступають за те, аби їм залишили право добровільного об’єднання. На думку голови Розсошанської ОТГ Василя Дячка, потрібно повернутися до засад старту реформи, згідно з якими громади об’єднувалися добровільно.
Ще одне питання, яке порушували під час засідання, впровадження посади «префекта» та його повноважень. Учасники круглого столу переконані, контролюючих органів у теперішній системі – достатньо, тому не бачать необхідності у створенні ще однієї одиниці.
Також представники Асоціації міст України звернулися до Сергія Лабазюка та присутніх помічників нардепів Володимира Ватраса та Сергія Мандзія з проханням підтримати низку законопроєктів, зокрема про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження); про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів; про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин; про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг тощо.
Саме прийняття цих документів, за словами голови Хмельницького регіонального відділення АМУ, міського голови Славути Василя Сидора, вплине на рівень життя населення.
Водночас члени Асоціації міст України назвали низку законопроектів, які, на їх думку, не принесуть позитивних зрушень. Це такі документи: проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення; проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння інвестиційної привабливості України та забезпечення захисту прав і законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності. Представники АМУ закликали народних обранців не підтримувати згадані проєкти.
Усі внесені від громад пропозиції пройдуть юридичну перевірку, згодом їх передадуть нардепам, адже мета заходу не лише обговорити зміни, а й стати майданчиком для налагодження комунікації між громадами, органами місцевого самоврядування, парламентарів задля ефективного впровадження реформи децентралізації.