Депутати Кам’янець-Подільської міської ради на своєму останньому засіданні ухвалили звернення на ім’я Президента України В. О. Зеленського та Прем’єр-міністра О. В. Гончарука щодо відміни постанови НКРЕКП про абонплату за транспортування газу.

У ньому, зокрема, говориться, що, втілюючи ідею загальної газифікації, мешканці нашої держави, у більшості випадків, за власний кошт замовляли документи, експертизи тощо. Нічого не змінилося й сьогодні – під час будівництва індивідуальних або багатоквартирних житлових будинків, адже необхідно за власні кошти виготовити необхідні документи, прокласти труби, зробити відповідне підключення. Великі магістральні газові мережі будуються за рахунок державного бюджету, а отже, за рахунок платників податків, а це знову за кошти громадян. Тоді постає питання: коли газорозподільні компанії будуть платити власникам мереж за використання їхнього майна?
У зверненні депутати наголошують, що в Конституції України зазначено, що природні ресурси є власністю народу України, чому ж тоді людей зобов’язують платити за власне, як за придбане?
На переконання міських обранців, більш як необгрунтованим є стягнення плати за транспортування за умови, якщо людина газом не користувалася, адже, якщо не було фактичного його споживання, то відповідно і транспортування до цієї конкретної оселі не було. Не можна примушувати людей сплачувати за послугу, яку вона не отримувала. Вимагати плати за це є цілком безпідставним. Це суперечить Закону України «Про захист прав споживачів». Ці нарахування націлені не на справедливу оплату наданої послуги, а на ще більше збагачення монополіста – надавача послуги — та призведуть до збільшення заборгованості по сплаті, до зубожіння громадян.
«Тому міська рада вимагає негайно скасувати постанову НКРЕКП про «абонплату за транспортування газу», як таку, що є грабіжницькою та здирницькою, оскільки вона ж є нічим іншим, як спробою висмоктати додаткові гроші з народу для монополістів і не грунтується на жодних економічних розрахунках. Згадана постанова – це нахабний та цинічний грабунок народу!» - підкреслюється у депутатському зверненні до керівників держави.