Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 494

15 лютого в Україні відзначали День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Після Другої світової війни радянські військовослужбовці брали участь у 24 війнах і збройних конфліктах у 16 країнах. Серед офіцерів та солдатів були й українці.
Урочистість припадає на завершення виведення радянських військ з Афганістану в далекому 1989 році. Сьогодні в Україні проживає 37 тисяч учасників цієї війни.
Після проголошення незалежності 44 тисячі українців брали участь у миротворчих операціях і місіях ООН та ОБСЄ в 27 країнах. Із них 54 наших співвітчизники загинули.

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав голова облдержадміністрації Дмитро Габінет зустрівся з колишніми воїнами-інтернаціоналістами та ветеранами війни на сході України. Він подякував їм за ратний подвиг, патріотичну позицію і небайдужість до тих процесів, які відбуваються в Україні.
Очільник області наголосив, що саме вони є основою формування громадянського суспільства: «Своїм прикладом ви надихаєте молоде покоління, даючи їм дороговказ, яким вони мають рухатися. Ви з честю виконали свій обов’язок, стали гідним прикладом хоробрості, героїзму та мужності, а часто і милосердя, в тих гарячих подіях».
За вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молодих людей, активну діяльність почесними грамотами нагороджені Вадим Васильчук, Михайло Кушнір, Анатолій Потерба, Олег Ніколайчук.
Оголошені подяки Сергію Дригулі, Юрію Кушніру, Юрію Левицькому Володимиру Шудрі.
Від обласної ради до учасників зібрання звернувся заступник голови, учасник війни в Афганістані Валерій Лєсков. Він віддав належне бойовим побратимам за патріотичне виховання молоді, відремонтовані з їхньої ініціативи палати для ветеранів, піклування про сім’ї полеглих, інструктаж та підготовку юнаків, які захищали Україну на сході.
Грамоти, подяки і подарунки обласної ради отримали Володимир Сайко, Мирослав Карпін, Олена Оседлевич, Анатолій Бесараба, Леонід Проский, Леонтій Приступа, Руслан Камінський, Руслан Боднарчук, Руслан Савчук, Вадим Сіньков, Валерій Пундик, Іван Борсук, Володимир Кропельницький.
Перед учасниками зібрання виступив і голова Хмельницької обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Микола Приступа. Він розповів про доброчинні справи своїх колег, а також про завдання, які вони перед собою ставлять. Серед них пріоритетними є збереження пам’яті, людяності і правди.
Про війну найбільше знає той, хто нюхав порох, стирав підошви в довгих походах, дивився в очі смерті, втрачав у боях друзів і йшов в атаку під кулями. Від імені своєї організації Микола Іванович вручив грамоти Миколі Твердуну та Анатолію Козаку.
Окремо Микола Приступа звернув увагу на ті проблеми, з якими стикаються ветерани. Передусім – забезпечення житлом та піклування про сім’ї полеглих. Стурбованість викликає ситуація, що склалася довкола обласного госпіталю ветеранів. Незрозумілою і складною є монетизація пільг, у якій важко розібратися.
Микола Іванович підкреслив, що ветерани в цілому підтримали на президентських виборах Володимира Зеленського і пов’язують із ним свої надії на розв’язання проблем і поліпшення справ у державі.
На завершення зустрічі Дмитро Габінет щиро поділився своїми думками і почуттями: «Тема війни в Афганістані для мене особлива. Я народився і виріс у сім’ї військовослужбовця. Мій батько віддав Збройним силам 32 роки життя і одним з перших прийняв присягу на вірність народу України. Він словом і особистим прикладом прививав мені повагу до захисників Вітчизни. Це люди, які гідно і чесно виконують свій священний обов’язок. А тому мають бути шановані в суспільстві і державі».
Дмитро Анатолійович висловив окрему подяку директору обласного госпіталю ветеранів Оксані Бочкарьовій.