Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 507

Дунаєвецька міська ОТГ – одна з найбільших в Україні: площа громади сягає майже 700 квадратних кілометрів, 39 тисяч населення, 51 населений пункт, 27 старостинських округів. При слові «найбільша» одразу складається уявлення, як про найбагатшу,  проте це не зовсім так, адже в громаду входить багато населених пунктів, які є дотаційними. Тому ситуація склалася неоднозначна: разом з величезним потенціалом в громади маса невідкладних питань, які потребують швидкого вирішення: дороги, освітлення, інфраструктура, утримання комунальних установ і закладів тощо.

14 лютого у м. Дунаївцях відбулася відкрита зустріч з нагоди звіту про роботу Веліни Заяць на посаді Дунаєвецького міського голови за 2019 рік, на якій вона розповіла про зроблене, зупинившись не лише на досягнутому, а й на проблемах.
За період створення громади вивчали досвід колег з інших держав, завдяки чому одними з перших розробили й затвердили Стратегію розвитку, курс реформ у галузі освіти, який став одним з найбільш ефективних в Україні. Тому серед перших трофеїв – лаври переможця у Все- українському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» на тему: “Співробітництво територіальних громад”, проект “Створення методичного кабінету та забезпечення методичного супроводу в навчальних закладах”.
Відповідно до досліджень, проведених Фондом «Регіонального центру економічних досліджень та підтримки бізнесу», обраховано рейтинг серед інституційно спроможних громад. Дунаєвецька міська рада займає 21 місце в рейтингу (із 1321 громади) по Україні та друге місце у Хмельницькій області. Також громада стала однією з кращих, яка продемонструвала найбільшу прозорість та інноваційність бюджетного процесу.
Восени 2019 року стало відомо про те, що міська рада здобула перемогу в поданій проектній пропозиції з підтримки обраних муніципалітетів у впровадженні ними етичних, інноваційних та інклюзивних політик та врядування на місцевому рівні в Україні. Комітет з оцінювання встановив остаточну оцінку 11,33 з 15 у відповідності до критеріїв відбору. У грудні 2019 року в Києві відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння.
У рамках IV Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України – 2019» село Лисець було обрано переможцем гранд-призу на ландшафтне облаштування оглядового майданчика біля водоспаду Бурбун.
У листопаді 2019 року відбулася урочиста передача мобільного центру надання адміністративних послуг, який Дунаєвецька ОТГ виборола з-поміж шестисот інших громад України. Отож фахівці мобільного ЦНАПу самостійно, в селах громади, зможуть надавати 24 адміністративні послуги та ще 191 послугу через спільний стаціонарний ЦНАП громади та району.
Питання доріг є однією з найпоширеніших проблем не лише для Дунаєвецької громади, а й для всіх інших. Від початку створення громади одним з основних напрямків роботи є забезпечення проведення ремонту дорожнього покриття комунальних доріг. Цьогоріч комунальним підприємством Дунаєвецької міської ради ”Благоустрій Дунаєвеччини” було проведено грейдерування та поточний ремонт доріг у білощебеневому покритті в Дунаївцях загальною площею 36,6 тисячі квадратних метрів, ямковий ремонт в асфальтному покритті площею 0,6 тисячі квадратних метрів, поточний ремонт в асфальтному покритті площею 0,6 тисячі квадратних метрів, капітальний ремонт в асфальтному покритті протяжністю 525 метрів. У населених пунктах ОТГ проведено грейдерування та поточний ремонт доріг у білощебеневому покритті загальною площею 29,6 тисячі квадратних метрів. Придбано спецтехніку: трактор Хусварна TC 342T та комплектуючі до нього, садовий пилосос Ласкі 300, міні-асфальтний завод (рициклер 800) встановлений на причеп-платформу. Роботи з освітлення населених пунктів громади розпочались три роки тому. У 2019 році освітлено вулиці протяжністю майже 16 кілометрів.
Для покращення енергозбереження будівель навчальних закладів у місті вже кілька років поспіль ведуться роботи з утеплення шкіл. У 2019 році завершилися роботи з утеплення Дунаєвецького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.,гімназія», яка стала справжньою прикрасою міста. У 2019-2020 навчальному році у цьому ж закладі розпочато капітальний ремонт великої спортивної зали.
Завдяки співфінансуванню коштів з державного фонду регіонального розвитку та з місцевого бюджету проводяться роботи з утеплення Дунаєвецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 (утеплення фасадів та горищного перекриття).
Другий рік поспіль заклади загальної середньої освіти впроваджують реформу «Нова українська школа». Для створення відповідного освітнього середовища у тридцяти п’яти 1-х класах нової української школи міської об’єднаної територіальної громади закуплено 27 комплектів комп’ютерної техніки, 408 комплектів меблів для учнів початкових класів, меблі для класних кімнат, дошки, розхідні матеріали.
З моменту створення Дунаєвецької об’єднаної територіальної громади, одним із перших рішень міської влади стало розв’язання екологічної проблеми, а саме ліквідація стихійних сміттєзвалищ у місті та селах. Сьогодні сміття майже з усіх сіл громади завозиться на єдиний міський полігон твердих побутових відходів, де сортується на зведеній сміттєсортувальній лінії. В місті продовжуються роботи з реконструкції старих сміттєвих майданчиків в естетично привабливі місця збору сортованого сміття. За період діяльності міської ОТГ із різних джерел профінансовано придбання 64 сучасних контейнерів, у минулому році закуплено ще 16.
Реалізовано проект міської ради з розчистки русла річки Тернава. Понад два кілометри захаращених та замулених берегів набули охайного вигляду, поглиблено та розчищено русло річки, встановлено два пішохідних містки з облаштуванням до нього бетонних доріжок, облаштовано дренажний колектор.
Велику увагу до себе привертає і медична галузь. У лютому 2019 року відбулось відкриття Дунаєвецької філії відділення екстракорпоральної детоксикації (гемодіалізу). Придбано пакет програмного забезпечення з налаштування та впровадження медичної інформаційної системи Доктор Елекс. Мережа амбулаторій сформована з урахуванням системи розселення та потреб жителів у первинних медичних послугах. До складу амбулаторій ЗПСМ входять амбулаторії, які функціонують у Дунаївцях, у селах Великий Жванчик, Велика Побійна, Миньківці, завершується будівництво амбулаторії в селі Рахнівка.
У громаді потужно розвивається галузь спорту. Наприкінці 2019 року завершилися роботи з капітального ремонту покриття футбольного поля, реалізованого завдяки сприянню та допомозі народного депутата України Олександра Володимировича Гереги. Змонтовано автоматичну систему поливу поля та укладено рулонне трав’яне покриття на площі понад 7 тисяч квадратних метрів, проведено поточний ремонт глядацької трибуни в рамках реалізації проекту Громадського бюджету. Побудовано спортивний майданчик у Миньківцях, облаштовано тренажерну залу в сільському Будинку культури в селі Залісці.
Новою сторінкою в розвитку галузі культури та мистецтва, яка зберігає усе багатство матеріальних і духовних цінностей, передає колорит краю, стало створення та робота управління культури, туризму та інформації Дунаєвецької міської ради, девізом якого є «Створити нове, не зруйнувавши старе». Як результат – одна з найуспішніших шкіл мистецтва в області, прекрасні фольклорні колективи, сучасні центри інформації та відпочинку на базі бібліотек громади, які обслуговують школи та населені пункти в цілому.
У квітні 2019 року вперше відбулося відкриття туристичного сезону, розроблено та визначено вже чотири туристичних маршрути.
Другий рік поспіль діє конкурс «Громадський бюджет», завдяки якому втілюються в життя задуми активних мешканців громади: будуються дитячі майданчики, реставруються приміщення, облаштовуються тренажерні зали…Також підтримується співпраця з місцевими майстрами, художниками, винахідниками, Радою підприємців, Духовною радою, Поважною радою, громадськістю.
Тож із впевненістю можна сказати, що Дунаєвецька міська ОТГ самодостатня, перспективна, яка рухається впевнено вперед з орієнтиром на покращення життя її жителів.
Міський голова Веліна Заяць завершила свій звіт словами: «Вирішувати проблеми громади потрібно спільно, допомагаючи одне одному, проявляючи людську мудрість та толерантність. Адже майбутнє нашої Дунаєвецької громади – наше спільне завдання».