Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 608

Кілька років поспіль керівництво Старосинявського району критикували за низьку зарплату. Але ось на одному з останніх засідань комісії представник керівництва, як кажуть, сиділа в «першому ряду». Середня зарплата по району значно підвищилася. Завдяки інвестиціям для будівництва заводу глибокої переробки сої, який має стати найсучаснішим у Європі. Чисельність працюючих – 177 чоловік, середня зарплата – понад 15 тисяч гривень на місяць. Провідні спеціалісти отримують значно більше, наближаючись до омріяних в Україні 1000 доларів.

На підприємстві панують високі технології та комп’ютеризація, технологічний рівень наближений до п’ятого укладу (зараз в Україні в основному маємо 3 рівень), затребувана молодь, люди їдуть сюди з усієї України, організоване системне навчання. На першому етапі завод перероблятиме негенномодифіковану сою на шрот, соєву олію, лецитин та «білу пелюстку» (різновид харчового соєвого шроту). У подальшому планується виробництво соєвих концентратів та ізолятів, які наразі в Україні не виробляються.
Вищевикладене є прикладом того, що дають інвестиції. Вкладаються значні кошти (будівництво заводу ініціювала компанія «AdamPolSoja»), запроваджені найсучасніші технології, передбачений рівень оплати, – а цих складових, в першу чергу, вимагає молодь. Проблема нашої держави – зайнятість, виїзд на кордон на заробітки, і все це має бути подолано, якщо запрацюють, спершу – в агропромисловому комплексі, інвестиції. Ми бачимо, що власники заводу передбачають технології глибокої переробки – це колосальний резерв сільськогосподарського виробництва в країні. Не тільки соєва олія, а ще більше п’яти видів продукції!
Завод розміщений у селі Адампіль Старосинявської ОТГ. Це результат роботи, бачення майбутнього, системний пошук інвесторів і, врешті-решт, діяльність керівника Старосинявської ОТГ Віталія Здебського. Таких керівників на область хоч би зо 30! Це найкращий сигнал, приклад насамперед для молодих людей не покидати Україну, вірити, що ми можемо мати майбутнє.
Нещодавно в Давосі президент Зеленський обіцяв пільги для інвесторів, а це кардинально вплинуло б на рішення інвесторів вкладати свої кошти в Україні і уряд, Верховна Рада повинні негайно своїми рішеннями підтвердити слова президента.
І ще про глибоку переробку сільгосппродукції. Вкотре відзначимо, що це передові технології. Всі розвинені держави в себе їх або запровадили, або запроваджують. Наприклад, зернові (пшениця, кукурудза) при переробці видають більше 22 найменувань іншої продукції, аж до вітамінів. Практично кожний вид продукції – передбачає нові виробництва, нові сучасні робочі місця. Це має бути наш, з найкращою землею в світі, український шлях економічного зростання. В Хмельницькій області повинно бути не менше як півсотні підприємств, аналогічних адампольському. Хто цього не розуміє, той залишиться на узбіччі.