Літак із українцями та іноземцями, які втікали з Китаю від смертельного коронавірусу, ще не злетів у небо, а в кількох регіонах нашої держави вже зчинилися ґвалт й істерія. На Львівщині, Тернопільщині, Київщині кимось підбурені місцеві жителі запротестували, щоб не допустити до себе на карантин цілком здорових людей. Гидко і боляче було дивитися на екранах телевізорів на біснуваті, доведені до люті групки осіб, які заздалегідь перекопали дороги, палили шини біля лікувальних закладів, де, на їхню думку, мали прийняти пасажирів із злощасного рейсу.

Точкою кипіння стало селище Нові Санжари, що на Полтавщині. Тут, поблизу санаторію Нацгвардії, куди привезли двома автобусами людей із літака, зчинилася бійка з поліцією. Дикуни, інакше не скажеш, закидали камінням автобуси, де сиділи перелякані пасажири.
Це був шок, ганьба на весь світ! Правда, як показали опитування соціологічної групи Рейтинг, проведені через кілька днів, 74 відсотки українців не підтримують протести проти прибуття евакуйованих з Китаю, ще 11 відсотків вагалися з відповіддю. Тобто, переважна більшість наших співвітчизників із розумінням поставилася до людської біди.
Тим часом коронавірус вже дійшов до 32 країн світу, у тому числі і Європи! На ранок 26 лютого захворіло понад 81 тисячу людей, майже 2,8 тисячі – померло, одужали понад 30 тисяч. Фахівці переконані, що пандемії не допустять. Передусім тому, що 98,4 відсотка із виявлених хворих зафіксовано у Китаї і їх локалізували. До речі, з’явився промінь надії подолати цю інфекцію. У США за рекордні 42 дні розробили вакцину від коронавірусу СОVІD-19. Її перевірятимуть у квітні на добровольцях.
А що ж у нашій рідній державі, яку, на щастя, біда поки оминула? На думку доктора медичних наук Ольги Голубовської, Україна не готова до масового поширення коронавірусу. Але події в Китаї сполошили наших урядовців, спонукали до дії. У міжнародних аеропортах, на автомобільних пунктах пропуску на західному кордоні почали здійснювати температурний скринінг подорожуючих. Міністерство охорони здоров’я проводить тренінги спеціалістів, підготувало для громадян відповідні рекомендації, з якими кожен може познайомитися на сайті МОЗу.
Коронавірус затьмарив важливі події в державі, яких було чимало за останній тиждень. Так, прем’єр-міністр Олексій Гончарук звітував у Верховній Раді про діяльність уряду. Якщо вірити його словам, то менш ніж за півроку у владної команди є сто досягнень! Ця ілюзія викликає посмішку. Де вони? Хіба що тільки аграрний сектор може похвалитися: торік Україна експортувала сільгосппродукції на 22,4 мільярда доларів – на 20 відсотків більше, ніж роком раніше. Однак до цього успіху нинішній уряд нічого не доклав, це заслуга попередників. А от у промисловості вперше з 2014 року відбувся відчутний спад – аж на вісім відсотків. В інших сферах теж нічим особливо похвалитися.
На позавчорашньому міжнародному форумі в Києві наш очільник уряду знов малював райдужні картини: в державі ведеться трансформація економіки, зокрема ринків праці, землі і капіталу: покінчено з корупцією на найвищому рівні; дальшого розмаху набирає медична реформа.
Українці терплячі, почекають справжніх, а не ілюзорних змін у державі. Однак влада має розуміти – терпцю надовго не вистачить.