Чергова нарада в облдержадміністрації була присвячена виробництву молока. Вона пройшла у форматі «круглого столу» під керівництвом першого заступника голови обл- держадміністрації Романа Примуша.

В заході взяли участь «Українська кооперативна федерація», ТОВ «Укрмілкінвест», Агенція регіонального розвитку Хмельницької області, представники молокозаводів, фермери, фахівці, підприємці, інвестори, експерти, колектив проекту «Сімейні молочні ферми», благодійний фонд «Любіть Україну», «Український державний фонд підтримки фермерських господарств» та ін.
Зі змістовною доповіддю виступив голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський. До обміну думками долучилися радник голови облдержадміністрації Олексій Лисюк, ініціатор та інвестор проекту «Сімейні молочні ферми» Михайло Корилкевич, а також фермери.
На нараді прозвучали тривожні цифри і показники. За офіційними даними минулого року в Україні вироблено молока менше 10 мільйонів тонн. А точніше – 9,8 мільйона тонн. Стрімко скорочується поголів’я ВРХ і корів. Уперше за роки незалежності наша держава перетворилася з експортера на імпортера молочної продукції. Її в перерахунку на сировину завезено півмільйона тонн. В основному з Польщі.
Якщо врахувати, що на наших теренах відбуваються статистичні маніпуляції з цифрами і звітністю, то картина виглядає ще драматичнішою. За підрахунками незалежних експертів минулого року на переробку надійшло менше 4 мільйонів тонн молока. Здебільшого від одноосібних селянських господарств.
Одним із напрямків виходу із ситуації учасники «круглого столу» вважають створення сімейних ферм. Вони здатні розв’язати проблему цілорічної зайнятості населення. У цьому почині Хмельниччина є серед лідерів в Україні. Однак здобутки не вражають.
Як повідомила фінансовий радник проекту «Сімейні молочні ферми» Людмила Іващук: «В області уже діють 9 сімейних молочних ферм, і спільними зусиллями до кінця 2020 року таких можна відкрити ще 60». В рамках пілотного проекту цьогоріч планується залучити до цієї справи чотири області: Хмельницьку, Волинську, Рівненську і Тернопільську.
Усе впирається у фінансування. Існують також проблеми із випасанням худоби, заготівлею кормів, збутом і переробкою молочної продукції.
Про цікавий досвід підтримки фермерів, які займаються тваринництвом, розповіла голова Дунаєвецької ОТГ Веліна Заєць.
До речі, ООН оголосила десятиріччя підтримки фермерів. Проте, на відміну від європейських держав, в Україні ця важлива справа рухається досить повільно, бо фермери, на противагу латифундистам і олігархам, не мають своїх представників в органах влади. Останні ж розглядають одноосібні господарства, як своїх донорів.
Дуже хочеться, щоб у процесі розвитку сімейних ферм Хмельниччина опинилася серед світових лідерів, а селяни отримали надію, гарантії і достаток.
Учасники зустрічі підписали меморандум про співробітництво, до якого запросили всіх зацікавлених і бажаючих.