Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 411

Некомпетентність нашого уряду вже не викликає сумнівів. Здається, свою неспроможність визнає і його керівник. Інакше б не писав Гончарук заяву про звільнення дещо раніше і нещодавно – 2 березня. Не збиралося б і позачергове пленарне засідання Верховної Ради, щоб розглянути кадрові зміни в Кабміні. Про ганебну нефаховість свідчать неспростовні факти. Бюджет України, згідно з даними Мінфіну, виконали з діркою

81 мільярд гривень. Фактично відбувся внутрішній дефолт, коли держава не змогла виконати свої зобов’язання, і в грудні минулого року припинила всі виплати. Та вже й у поточному році різниця між тим, що повинні отримати на цей час і що маємо, склала 29 мільярдів.
Держборг зростає, як на дріжджах. Якщо у 2019-ому він склав 84,4 мільярда доларів, то на 2020 рік – 96,4 мільярда доларів за актуальним курсом долара. Знаємо, що Мінфін торік випустив і продав рекордну кількість облігацій внутрішньої позики. Іноземці продавали долари за курсом 27-27,7 гривні і купували за них гривні, щоб придбати облігації внутрішнього держборгу. А держава повертає гроші за ОВДП за курсом 24,5-25 гривень за долар. Це призвело до різкого падіння курсу долара в Україні, через що зменшилися валютні витрати експортерів, митні надходження до бюджету. Підраховано, що у 2020 році кожен українець своїми податками заплатить 10 тисяч гривень на держборг, включаючи новонароджених і людей похилого віку.
Хоч як обіцяли «Слуги народу» полегшення податкового тиску, але допоки все точнісінько до навпаки. Кількість ФОПів, до прикладу, скорочується, а податки від них зростають. Нещодавно зустріла знайомого, котрий має невеличку власну їдальню-кафе на речовому ринку. Розповідав, що податки, обов’язкові виплати для таких підприємців, як він, зросли, а відвідувачів мало, витрати зовсім не покриваються. Очевидно, саме тому висловлюють невдоволення підприємці цією ситуацією на різних мітингах протесту.
Нема підстав радіти й для пенсіонерів. Очікували індексації пенсій з 1 березня, але даремно. Уряд вирішив відтермінувати виплати аж до вересня. І хоч Гончарук заявляв, що в законі не встановлений чіткий термін запроваджень індексації пенсій, екс-віце-прем’єр-міністр соцполітики П. Розенко назвав це «цинічною брехнею», посилаючись на ст. 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яка передбачає індексацію щороку. Рік – це 12 місяців. Якщо остання відбулася 1 березня минулого року, то пенсії мали би змінитися. Дванадцять мільйонів українців «тупо обкрадають» – заявив П. Розенко.
Зекономили й на виплаті субсидій, адже бюджет їх склав лише 47 мільярдів гривень, коли у 2019-ому – майже 55 мільярдів. І це, зауважмо, з урахуванням, що взимку дорожчає газ, а після запуску ринку електроенергії доведеться підвищувати тарифи на «струм» для населення.
Резерви української економіки обмежені, нині спостерігаємо падіння основних показників, нічого, крім торгівлі, не зростає. Ці проблеми надалі лише загостряться, бо вплив на вітчизняну економіку матимуть глобальні кризові тенденції фінансово-коронавірусних проблем. За прогнозами експертів, з середини цього року навіть індустріально розвинуті країни чекає інфляція, якої давно не було. Зі світовою кризою впадуть ціни на багато видів ресурсів, що є основними експортерними товарами нашої держави.
Хоч як сподівалися, що коронавірус мине Україну, проте перший випадок захворювання виявили в сусідній області, в Чернівцях. Коронавірус, безумовно, буде ще одним тестом на готовність протистояти біді, уберегти від неї наших співвітчизників. Бо на сьогодні один з найважливіших тестів на компетентність, здатність керувати країною та робити її сильною, успішною наші керманичі провалили.