Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 334

наголосив голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ОДА.

Першочерговим розглянули питання щодо стану готовності органів влади та місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, весняної повені та дощових паводків, захисту населених пунктів, об’єктів і сільськогосподарських угідь від підтоплень.
Наразі в області практично розв’язана проблема, яку становили безгосподарські гідротехнічні споруди, але ще не завершено роботи із прийняття на баланс 13 ГТС, які розташовані на території Маківської ОТГ. До того ж, треба завершити роботи з розчистки водовідвідних каналів, систем зливової каналізації, особливо в сільських населених пунктах.
Загалом гідрологічна ситуація на території області стабільна, але вона може значно ускладнитись під час сильних опадів протягом року, додав очільник області. Тому органам державної влади, місцевого самоврядування, об’єднаним територіальним громадам, селищним, сільським радам, комунальним та дорожнім службам організувати та забезпечити проведення постійного моніторингу та очищення зливових каналізаційних систем, кюветів та водовідних канав, з метою запобігання руйнувань доріг, виникнення підтоплення територій та домогосподарств громадян.
Крім того, на засіданні обговорювали й питання травматизму невиробничого характеру в області, адже за минулий рік на Хмельниччині від нещасних випадків загинуло 585 людей, а в дорожньо-транспортних пригодах – 87 осіб. Досить складною залишається ситуація із попередження загибелі людей від пожеж, адже за 2019 рік загинуло внаслідок пожеж 44 особи.
Також дуже тривожним є питання щодо попередження самогубств, бо минулоріч в області 170 осіб скоїли суїцид.
Не залишили поза увагою учасники заходу питання про вжиття заходів з недопущення виникнення пожеж у природних екосистемах.
Актуальною є проблема із самовільним спалюванням стерні. Так Дмитро Габінет наголосив: «Кожний необдуманий та безвідповідальний вчинок під час розведення вогню містить у собі небезпеку для довкілля. Залишене без нагляду вогнище, кинутий сірник можуть спровокувати масштабну лісову пожежу, а неконтрольоване випалювання сухої стерні або побутових відходів, особливо поблизу торфовищ, може призвести до значних матеріальних втрат, а також до загибелі людей».
До речі, за останні два тижні на території області виникло 9 пожеж сухої рослинності та сміття на відкритих територіях, якими завдано збитків державі понад 300 тисяч гривень.