Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 518

На початку роботи розширеного засідання колегії голова облдержадміністрації Дмитро Габінет вручив державні нагороди і відзнаки кращим представникам громади Хмельниччини.

Зокрема, орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено Людмилу Ворону – директора приватного підприємства «М.В.К.», орденом «За заслуги» ІІІ ступеня – члена правління Полонської районної організації Української спілки ветеранів Афганістану Леоніда Мицака. Присвоєно почесні звання: «Заслужений лікар України» – начальнику відділу моніторингу та розвитку охорони здоров’я управління організації лікувально-профілактичної роботи та розвитку медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Лілії Демчук; «Заслужений працівник транспорту України» – налагоджувальникові колійних машин та механізмів виробничого підрозділу «Хмельницька дистанція колії» регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Василю Кушніренку; «Заслужений вчитель України» – вчительці економіки навчально-виховного комплексу №10 м. Хмельницького Оксані Юхимович. По завершенні невеличкої урочистої частини Дмитро Анатолійович представив новопризначених голів районних державних адміністрацій, котрі одразу й долучилися до участі в роботі колегії.
Розпочали засідання із підбиття підсумків соціально-економічного розвитку Хмельницької області за 2019 рік. Доповідач директорка Департаменту економічного розвитку, курортів і туризму ОДА Олена Бохонська наголосила: «Індекс промислового виробництва на Хмельниччині торік становив 85,2%, а в 2018 році – 95,3%. До зменшення цього показника призвело скорочення обсягів виробництва електроенергії Хмельницькою атомною станцією. Це сталося через проведення планово-попереджувальних та поточних ремонтів. Скоротилися й обсяги виробництва хімічних речовин, хімічної продукції, та продукції машинобудування, продуктів харчування, напоїв і тютюнових виробів, металургійного виробництва, виробництва готових металевих, гумових і пластмасових виробів. Водночас зросла кількість промислової продукції на підприємствах з виготовлення виробів з деревини та шкіри, на виробництві текстилю, одягу, паперу та за рахунок поліграфічній діяльності».
Зменшився зі 104,5% до 99,6% й обсяг сільськогосподарського виробництва. Минулого року зернових та зернобобових культур зібрано і перероблено 3,8 мільйона тонн при середній врожайності майже шістдесят шість центнерів з гектара, це на два з половиною центнери менше у порівнянні до вісімнадцятого року. Разом з тим, за цим показником Хмельниччина посідає третє місце в Україні. Під урожай двадцятого року засіяно понад 236 тисяч гектарів озимих зернових культур.
Аналізуючи роботу сфери енергозабезпечення та розвиток альтернативної енергетики, Олена Бохонська зазначила, що у 2019 році Хмельниччина активно розвивала відновлювальні джерела енергії. На початок 2020 року в області діє 32 малі гідроелектростанції,
36 сонячних електростанцій, тільки минулого року введено в експлуатацію 16 сонячних електростанцій загальною потужністю 141,4 мегавата, енергії вироблено 336,3 мільйона кВт/год, а це плюс 197% до показника вісімнадцятого року.
На утримання та ремонт автомобільних доріг загального користування на території області у 2019 році спрямовано 1,4 мільярда гривень. Хмельниччина посідає перше місце в Україні за рівнем належного використання коштів, що надійшли з державного бюджету у вигляді субвенцій місцевим бюджетам на ремонт доріг. Державою виділено майже 570 мільйонів гривень, освоєно майже 560, або 98,4%.
Із січня по вересень 2019 року в економіку області іноземними інвесторами вкладено понад чотириста тисяч доларів США прямих інвестицій, які надійшли з 35 країн світу, та обсяг залучених інвестицій в економіку області у порівнянні з вісімнадцятим роком зменшився на 1,6%.
Чи не найбільш вагомі зміни відбуваються в області завдяки впровадженню реформи децентралізації. В краї утворено 51 ОТГ, до яких увійшов 851 населений пункт із населенням 566 тисяч осіб, майже 45% населення. Хмельниччина посіла четверте місце в державі щодо формування об’єднаних територіальних громад. Нині в області функціонує 28 опорних закладів освіти, до яких входять 25 філій.
Важливі зміни відбуваються і в охороні здоров’я. Триває реконструкція приміщення обласного кардіодиспансеру, на базі якого планується створити обласний центр кардіології та кардіохірургії. На ці роботи з обласного бюджету спрямовано 2,3 мільйона гривень. Ведеться будівництво нового лікувально-діагностичного корпусу обласної дитячої лікарні та реконструкція корпусу під поліклініку, з обласного бюджету витрачено на це 44 мільйони гривень. Звичайно, фінансування цих проектів можливе завдяки тому, що доходи загального фонду місцевих бюджетів зросли на 81,2 мільйона гривень. Доходи загального фонду бюджету області теж зросли у порівнянні з 2018 роком на 1030,7 мільйона гривень.
Підсумовуючи, Дмитро Габінет зауважив, що цей рік буде нелегким, адже країну очікують чергові вибори, а політична складова, як відомо, суттєво впливає і на економічні процеси. Отже, наголошував посадовець, новопризначені голови РДА мають активно включитися в роботу. «Наша мета: зробити так, щоб жителі Хмельниччини не хотіли нікуди виїжджати, щоб працювали на своїй землі, народжували дітей, щоб людям тут було комфортно». Також у рамках колегії директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич представив публічний звіт про виконання обласного бюджету за 2019 рік.