Нещодавно відбувся брифінг заступника міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка та голови Держприкордонслужби Сергія Дейнека щодо ситуації з поширенням коронавірусу.

Віктор Ляшко зазначив, що останніми днями кількість новозареєстрованих у світі випадків коронавірусу зменшується. Понад 97 відсотків випадків інфікування зареєстровано в Китаї. Три відсотки – в інших країнах. Серед них найбільший сплеск зареєстрованих випадків – в Італії...
Наразі у нас встановлено пряме авіаційне сполучення з різними містами Італії, близько 20 рейсів виконується в аеропорти Бориспіль та Жуляни, поінформував голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко. Всі пасажири, які прилітають в Україну, проходять обов’язкову температурну перевірку з використанням інфрачервоних термометрів.
З 25 лютого посилили контроль в автомобільному пункті пропуску «Тиса» поблизу міста Чоп Закарпатської області, через який здійснюються нерегулярні автобусні рейси з Італії в Україну та у зворотному напрямку (тут теж пасажири проходитимуть температурний скринінг).
«Пасажири, які будуть прибувати прямими літаками з усіх країн, в яких зафіксовані випадки захворювання, перевірятимуться в тому самому режимі, в якому раніше перевірялися лише рейси з азійського напрямку», — сказав Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Посол України в Італії Євген Перелигін по відеозв’язку поінформував, що на 18.00 24.02 в Італії зафіксовано 229 інфікованих, з них: 172 в регіоні Ломбардія, 32 — Венето, решта — Емілія Романья, П’ємонт, Лаціо (Рим). Українців серед інфікованих немає.
Віктор Ляшко порекомендував за можливості відмовитися від подорожей до країн, у яких зареєстровані випадки коронавірусної інфекції.
В МОЗ запевняють, що Україна готова до можливих випадків коронавірусу. За словами Віктора Ляшка, на території держави — 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, близько двох тисяч лікарів-інфекціоністів та п’ять тисяч середнього медперсоналу в інфекційних лікарнях. Всесвітня організація охорони здоров’я передала 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19 до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України.