До мене раптово зателефонував приятель.
— Ти чув? До нас коронавірус із Китаю добрався, — розпочав він схвильованим голосом. — Що будемо робити?
— Покладатися на Божу милість і «недореформовану» Уляною Супрун медицину. Ця «спеціалістка» для локалізації інфекції пропонувала чхати в лікоть, а не в кулак.

Однак мій приятель був геть не в гуморі. Тож, аби не посваритися з розтривоженим співрозмовником, я зіслався на рекомендації секретаря РНБО Олексія Данілова: їсти для профілактики часник і цибулю.
Далі поцікавився реальною статистикою.
Станом на 9 березня кількість інфікованих коронавірусом (COVID-19) у світі досягла 110 тисяч чоловік. Відрадно, що понад 62 тисячі вже одужали. На щастя, за повідомленням МОЗ, на наших благословенних теренах зареєстровано лише кілька випадків підозри на коронавірус.
Але не поспішаймо тішитися, бо до нас давно завітав добре всім знайомий грип. Як повідомив Центр громадського здоров’я України, з початку сезону до 26 лютого смертей від нього уже 48.
За тиждень із 17 по 23 лютого на ГРВІ в Україні захворіли понад 217 тисяч  людей, що стільки ж, як на коронавірус у всьому світі! З 24 лютого до 1 березня цю недугу підхопили ще 213 тисяч осіб і зафіксовано 6 нових смертей.
Нині планетою блукають чотири штами звичайного грипу: «Канзас» (А/H3N2), «Колорадо» (належить до гілки B/Victoria) і «Пхукет» (належить до гілки B/Yamagata), а ще «Брісбен» (А/Н1N1). Перші два, судячи з назв, шаленіють у США. Там ще 7 січня 2020 року було зафіксовано 6,4 мільйона хворих на грип, із яких 55 тисяч госпіталізовано, а 2900 померли.
Звичне слово «грип» не так дратує слух, як загадкове «коронавірус». Тому і не може раптово сколихнути уяву людей. Хоч щороку грипом хворіє майже мільярд, а помирають після ускладнень до 650 тисяч людей.
Порівняння наслідків коронавірусу й грипу закономірно викликає запитання: «Хто і чому роздмухує паніку з приводу першого, але скупо дозує інформацію стосовно другого?»
Чи не відволікає ця пропагандистська кампанія в Україні увагу щирих громадян від інших суспільно важливих явищ? Наприклад, публічного обговорення законопроектів «Про працю», «Про профспілки», «Про ЗМІ», «Про дезінформацію» і, звісно ж,  «Про ринок землі»?
Ну, а в світі «коронавірус» чомусь з’явився тоді, коли почався черговий виток фінансової кризи. Станом на 5 березня вартість акцій на фондових ринках впала на 9 трильйонів доларів! Що еквівалентно річному ВВП Німеччини та Японії разом узятих!
Ясна річ, вживати заходи епідеміологічної перестороги потрібно. Але поки люди суціль переймаються однією загрозою, інші процеси тривають без їхньої участі.