Ще вчора ми абсолютно справедливо обурювалися, чому тих, хто повертається додому з країн, де лютує коронавірус, держава не змушує проходити обов’язковий двотижневий карантин (добровільна згода на домашню самоізоляцію не рахується, бо не віриться, що її дотримувалися хоча б половина з цих людей). Сьогодні теж продовжуємо обурюватися, але тепер всі перебуваємо на карантині. Коронавірус таки дістався до нас. Ми мали цілих два місяці на підготовку до зустрічі й боротьби з ним. Чи ж зуміли підготуватися?

Наскільки готові медичні заклади до напливу пацієнтів — те, що сьогодні спостерігаємо в Європі, зокрема, Італії.
Базовим медичним закладом для лікування хворих на COVID-19 у нашій області визначено Хмельницьку міську інфекційну лікарню. За словами Оксани Піддубної, головного лікаря закладу, лікарня готова прийняти хворих на коронавірус. Персонал знає, як діяти, як правильно поставити діагноз. Підготовлено 16 боксів. Можливе перепрофілювання: під час захворювань на кір у лікарні працювало два корпуси, приміром. Якщо треба буде, працюватиме й третій. Достатньо дезінфікуючих засобів. Найголовніше, є киснева терапія. У кожній палаті реанімаційного відділення є дихальні апарати. Цього тижня повинні надійти експрес-тести для підтвердження захворювання на коронавірус: чекають їх з дня на день.
Дякувати Богу, на Хмельниччині наразі немає жодного випадку підозри на коронавірус.
В області застосовуються суворі карантинні заходи. Ще з 12 березня оголошено карантин у навчальних закладах. В обласному центрі з 17 березня призупинили свою роботу торгово-розважальні центри, речові ринки, салони краси, перукарні, заклади громадського харчування. Окрім того, релігійним організаціям рекомендовано проводити богослужіння дистанційно.
А тепер, власне, про найголовніше: про нашу з вами самосвідомість і самоорганізованість. Треба просто бути дисциплінованими — за можливості не виходити з дому. Чим менше людей на вулиці, тим краще.
Якщо ви приїхали з-за кордону, будь ласка, самоізолюйтеся. Не хочете заради себе, зробіть це заради своїх близьких.
Епідемія уже прийшла. Але, кажуть медики, ми можемо і повинні розтягнути її у часі, щоб вірус не почав шалено множится у геометричній прогресії. Архіважливо виграти час. До речі, 17 березня, на позачерговому засідання Верховна Рада з метою запобігання коронавірусній інфекції встановила штрафи за самовільне залишення місця обсервації (карантину).
Тим часом життя у нашій державі, попри наступ коронавірусу, триває. Радник секретаря Ради національної безпеки й оборони Сергій Сивохо презентував у Києві Національну програму примирення і єдності, назвавши війну на Донбасі внутрішнім конфліктом. Під час виступу радника про можливі шляхи примирення з Донбасом ветерани АТО, яким вдалося пройти до зали, почали його перекрикувати.
Сивохо вирішив залишити залу. Його оточили журналісти й ветерани. Почалася штовханина, Сергій Сивохо впав.
Секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував ситуацію, назвавши агресію стосовно Сивохо неприпустимою. І наголосив, що Сивохо – один з 11 його позаштатних радників і не уповноважений офіційно представляти позицію РНБО з будь-яких питань, зокрема й ситуації на тимчасово окупованих територіях.
Ветеранів АТО затримали правоохоронні органи. Національний корпус звернувся до Служби безпеки України із заявою про факт державної зради радником секретаря РНБО Сергієм Сивохо.
14 березня у нашій державі відзначено День українського добровольця.
День цей встановлено 17 січня 2017 року Верховною Радою України.
І насамкінець: 17 березня Верховна Рада призначила Генеральним прокурором України Ірину Венедіктову, яка з 28 грудня 2019 року виконувала обов’язки директора Державного бюро розслідувань.