Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 470

Понад рік жителі Війтовецької громади очікували на подію – відкриття нової амбулаторії загальної практики сімейної медицини, тобто з того дня, коли розпочалися будівельні роботи на цьому об’єкті.

Загальна вартість проекту, що реалізовувався за державною програмою «Доступна медицина», склала 8 мільйонів 431 тисяча гривень, в якому частина місцевого бюджету – 843 тисячі гривень. Війтовецька амбулаторія обслуговує 17 населених пунктів, тобто 7300 осіб. Майже шість тисяч з них уклали угоди з сімейним лікарем. Персонал амбулаторії сподівається, що невдовзі цей приклад запозичить і решта жителів.

Зараз у закладі працюють двоє сімейних лікарів, та в найближчій перспективі планують, аби в амбулаторії їх було чотири. Тим паче, що умови в новому приміщенні комфортні і для фахівців, і для пацієнтів, воно повністю укомплектоване згідно з табелем оснащення. Важливо, що амбулаторія забезпечена доступом високошвидкісного Інтернету, а це, запевняють, сприятиме наданню телемедичних послуг. До відкриття тут встановили комп’ютерну техніку, медичну апаратуру, сучасні меблі. За сприяння Війтовецького селищного голови Ігоря Степанюка придбано кушетки, штативи, стенди, стелажі для архіву на суму понад 52 тисячі гривень. Найближчим часом очікують постачання масок, захисних костюмів у зв’язку з коронавірусом. Передбачені в новій амбулаторії душові, туалетні кімнати, зокрема для людей з особливими потребами.
Працюватиме у закладі денний стаціонар, буде можливість зробити загальний аналіз крові, а в перспективі — біохімічний. Передбачено й дитяче відділення. І нині шукають у штат педіатра. В подальшому планують придбати для потреб амбулаторії пральну машину.
Варто згадати, що в минулому році за кошти державного та місцевого бюджетів був куплений новий позашляховик. Це дало можливість медикам виїжджати у найвіддаленіші пункти і проводити прийом. На виклики хворих виїздить «швидка», обслуговуючи і ті населені пункти, які ще залишаються самостійними, не в складі ОТГ.
— Лікарські послуги повинні бути якісними та надаватися в належних умовах як у місті, так і в селі. І я щасливий, що нарешті у Війтівцях рівень сімейної медицини сягне вгору, — сказав Війтовецький селищний голова Ігор Степанюк.
Із подарунком завітали на відкриття голова Волочиської райдержадміністрації Юрій Марущин і голова райради Сергій Пазюк, які вручили сертифікат для купівлі додаткового медичного обладнання. А Валентина Ряба, помічник народного депутата України Сергія Лабазюка, для потреб амбулаторії вручила аналізатор сечі.
Варто лише побажати, щоб спільними зусиллями дбали про такий необхідний для жителів сільських територій заклад і надалі, аби «Доступна медицина» сповна відповідала цій назві.