Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 516

Паніка, страх і психоз, викликані коронавірусом СОVІD-19, блискавично поширюються планетою. Але чи такий уже страшний той чорт, як його малюють? Статистика свідчить, що від серцевих і легеневих захворювань щороку в світі гине в рази більше людей, ніж від коронавірусів, яких є багато видів. Хоча справді гострі респіраторні інфекції нижніх дихальних шляхів четверті за смертністю. Але людство побороло свинячий і пташиний грип, вірус Ебола.

І нову заразу здолає. Але СОVІD-19 страшний тим, що проти нього поки немає ні вакцини, ні ліків. На вчорашній ранок на планеті вірус підхопили 860 тисяч чоловік, понад 42 тисячі з них померли. Вірусна пошесть зачепила й Україну. Правда, в нас ситуація з різних причин ще не така страшна, як у багатьох інших країнах.
Українській державі пощастило, якщо так можна сказати в цьому випадку, з кількох причин. Коронавірус дійшов до нас лише через кілька місяців після спалаху в Китаї й поширення в Західній Європі. На цей час стали відомі його специфіка, симптоми й групи ризику. Через те запроваджений в Україні карантин дає обнадійливі сподівання. Однак реальну ситуацію ніхто не знає, бо масово тести з діагностики коронавірусу в нас досі не роблять. Особливу загрозу несуть співвітчизники, які повернулися в Україну в розпал вірусу. А їх – 160 тисяч! Перевіряли прибулих, як мовиться, на око – робили лише температурний скринінг. А чи самоізолювалися вони, як письмово обіцяли? На жаль, далеко не всі. І про це свідчать непоодинокі випадки, зокрема в Чернівецькій і Тернопільській областях, де через безпечність зафіксовано спалах хвороби.
На боротьбу з китайським коронавірусом світ кидає шалені кошти – 5,2 трильйона доларів. А що бідна Україна? В нас спершу обіцяли спрямувати в стабілізаційний фонд понад 200 мільярдів гривень. А як дійшло до виділення грошей, то Кабінет Міністрів не наскріб і половини цієї суми. На засіданні Верховної Ради пропозицію уряду відкинули й відправили корегувати бюджет у відповідний комітет.
Парламент держави прийняв закони на захист громадян, медиків, економіки від коронавірусу. На жаль, рішення не такі кардинальні, як у західних країнах, але все-таки на період карантину послаблено податки, зроблено інші кроки на підтримку виробництва й бізнесу. Головне, щоб пошвидше почали реалізовувати заплановане, бо кожний день затримки відкидає нашу економіку назад. За найоптимістичнішим прогнозом вона впаде цього року майже на п’ять відсотків.
У ці дні Верховна Рада стала ареною запеклої боротьби між монобільшістю й опозицією. Каменем спотикання стали проекти двох законів – про зміни до законодавства щодо збанкрутілих та націоналізованих банків і про ринок землі, на прийнятті яких наполягає Міжнародний валютний фонд. Їх прийняли під шумок коронавірусу: так званий антиколомойський – у першому читанні, про ринок землі – в цілому. Голоси дали фракції «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Голос», група «Довіра».
Треба віддати належне, що боротьба опозиції навколо земельного закону в підсумку закінчилася зняттям багатьох пропонованих зразу драконівських норм. Отож державна земля в перші два роки продаватися не буде. В рази зменшено площі продажу й перші два роки в одні руки продаватимуть лише по 100 гектарів і то лише фізичним особам. Іноземці не зможуть придбати землю до проведення всеукраїнського референдуму. Є інші позитивні нюанси.
Але поки нас найбільше турбує коронавірус. Заразо, відчепись!