Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 387

В обласному центрі працівники поліції склали протокол про недотримання правил карантину на двадцятичотирирічного хмельничанина. Молодий чоловік нещодавно приїхав із Чехії й під час перетину кордону підписав угоду про самоізоляцію. Але, повернувшись додому, грубо порушував правила карантину, через що постійно конфліктував із сусідами, які закликали хлопця сидіти вдома. Правоохоронці склали на порушника адміністративний протокол, що передбачає накладення штрафу в розмірі від 17000 до 34000 гривень, за небажання дотримуватися самоізоляції та не наражати на небезпеку себе й оточуючих.

 – Самодисципліна та особиста відповідальність кожного — запорука перемоги у боротьбі з небезпечною хворобою, — щоразу наголошує у своїх зверненнях до хмельничан міський голова Олександр Симчишин. — Будь-які зусилля влади без дотримання вимог карантину громадянами будуть марні, і добре, що переважна більшість жителів міста це розуміє.
На позачерговій сесії Хмельницької міської ради депутати розглянули зміни до бюджету з метою виділення додаткових коштів на протидію коронавірусу дев’ятнадцять мільйонів вісімсот тисяч гривень. За ці кошти буде придбано десять апаратів штучної вентиляції легень, двадцять моніторів, п’ятдесят інфузійних насосів, один мільйон гривень спрямовано на придбання кисневих концентраторів і пульсоксиметрів, майже п’ять із половиною мільйонів спрямовані на придбання дезінфікаційних засобів, засобів індивідуального захисту для медиків у всіх закладах. Планується придбати сто ліжок, 500 комплектів постільної білизни, 400000 гривень спрямують на облаштування кисневої станції для Хмельницької міської лікарні, крім того, «закладено» три мільйони гривень резервного фонду, котрі в разі гострої необхідності можна використати для негайного придбання необхідного медичного обладнання тощо.
Варто додати, що рада протягом останніх років уже виділила на міську медицину понад 900 мільйонів гривень. Ці кошти спрямували на ремонти та придбання обладнання, на оплату енергоносіїв, на доплату за роботу медикам тієї частини заробітку, що недофінансовував державний бюджет. Крім цього, на сім із половиною мільйонів гривень дофінансовані також і медзаклади, які не підпорядковані міській раді, а мають обласне або пряме державне фінансування.
– Водночас у соцмережах, міській владі часто закидають про те, що Хмельницький будує спортивні комплекси і спортмайданчики, а не витрачає ці кошти лише на лікарні. Моя позиція, позиція депутатів, полягає в тому, що здоров’я дітей, молоді, людей старшого покоління має укріплюватися не в лікарнях, а завдяки активному здоровому способу життя, укріпленні імунітету, а не закупівлі нових ліків та обладнання.  Ми прагнемо не тільки технічно зміцнювати медзаклади міста, а й покращувати якість харчування дітей у школах, аби нація була здоровою і не потребувала допомоги від людей у білих халатах та від аптек, — завершив свою думку міський голова.
У Хмельницькому наразі продовжуються активні заходи з дезінфекції в громадському транспорті, завдяки чому працівники об’єктів критичної інфраструктури мають можливість добиратися на роботу, тож комунальне господарство, інші об’єкти забезпечують надання послуг громадянам у форматі «24 на 7». Дезінфікуються зупинки, під’їзди в житлових будинках. Згідно з новою постановою Кабміну водіям дозволяється брати 50 відсотків пасажирів від загальної кількості сидячих місць.
Також у «скороченому режимі» запрацювали ринки: «Ранковий», оптовий ринок у Дубовому, центральний продовольчий і ринок у Раковому. Роботу дозволено тій частині, де здійснюється торгівля продуктами харчування і всім необхідним для посівної кампанії: саджанцями, насінням, пестицидами, гербіцидами тощо. Ринки працюють лише чотири дні на тиждень, з максимально можливим дотриманням умов карантину. Обов’язкова відстань між покупцями має бути не менш як півтора метра, всі працівники, які здійснюють торгівлю, повинні бути в масках і рукавичках, на всіх ринках працюють туалети, де відвідувачі зможуть скористатись антибактеріальними засобами.