Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 497

Сьогодні, коли коронавірус атакує світ, практично всі розвинуті країни прийняли нормативні акти і запровадили систему заходів, щоб послабити негативний вплив епідемії на економічну та соціальну сферу.

Натомість в Україні, навіть приймаючи певні рішення, заходять, як кажуть, не з того боку. Наприклад, зобов’язали носити захисні засоби, а вони насправді виявилися гострим дефіцитом, адже, «готуючись» до коронавірусу, експортували 980 тонн одноразових масок. Рапортували про «всеозброєння», щоб зустріти страшну інфекцію, і не подбали про забезпечення засобами захисту лікарів, які опиняються в центрі «вогнища» хвороби. Повідомили про закриття для заробітчан кордону в стислі терміни — і зібрали в період пандемії, в антисанітарних умовах, натовп із десятками тисяч людей. Проголосували депутати, щоб в антикризових законах передбачити скасування орендної плати для підприємців на період карантину, а в підсумку закон містить лише «можливість» скасування такої плати. Більшість малих підприємців призупинили свою роботу, вивільнивши й найманих працівників. Серед них чимало таких, які працювали неофіційно. Скільки зможуть протриматися вони без заробітку? Звісно, багато хто шукатиме порятунку в центрах зайнятості. Та мають взяти до уваги, що через відсутність страхового стажу отримають хіба що 650 гривень на місяць.
Без сумніву, у зв’язку з карантином, у трудових відносинах будуть лише мінуси. За прогнозами, цьогорічна інфляція із затверджених раніше 5,5 відсотка сягне 11,6, рівень безробіття зросте до 9,4 відсотка (минулого року це 8,6 відсотка), без роботи сидітиме чи не кожен десятий.
Шукати гроші в розпал кризи — вже клопіт нового міністра фінансів С. Марченка. Експерти стверджують, що без фінансової допомоги МВФ у складний час ніяк не обійтися. Щоб отримати її, прийняли закон про продаж земель сільськогосподарського призначення з суттєвими поправками. Необхідно прийняти так званий «антиколомойський» закон, який пройшов розгляд у першому читанні. Проте нардеп Поляков подав понад 6 тисяч правок до цього законопроекту, а загалом він налічує 16 тисяч правок — це абсолютний рекорд парламентаризму. В результаті, розглядаючи їх, допомоги можемо і не дочекатися. Тож Поляков висунув умови. Мовляв, готовий зняти понад шість тисяч правок, але в тому разі, якщо переглянуть закон про ринок землі, відтермінують реалізацію другого етапу медреформи, скасують, як називають їх, антифопівські закони. Ось такі «торги» розгортаються у Верховній Раді у непростий для нас період.
Одночасно з поширенням коронавірусу у владі почався перелік сфер впливу. Був відправлений у відставку один уряд і призначений інший. Та, схоже, даремно очікувати від нього ефективної спроможності, бо ж високі посади і досі залишаються способом подбати про особисте благополуччя та достаток. До прикладу, дружина нового міністра охорони здоров’я, який не має управлінського досвіду в медичній сфері, вже у день призначення чоловіка відкрила власний медичний бізнес. Гадаєте, решта не використає свій шанс, якщо «карта» так добре лягає?
Пригадується передвиборна обіцянка президента про те, що у владних кабінетах більше не буде кумів і «рішал», це й справді підкуповувало. Та нещодавно народний депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив корупційне відео з молодшим братом керівника Офісу президента України Андрія Єрмака — Денисом Єрмаком. Старший відразу пригрозив судами, а молодший став розповідати жалісливу історію, як спить на розкладачці у стареньких батьків і просто проводить кастинги на жирні посади лише з ноутбуком у руках. Невже є такі, що вірять у ці нісенітниці?
Днями Гео Лерос виклав нову порцію корупційних діянь братів Єрмаків, які вже отримали «аванс» за найвищі посади в «Енергоатомі», лобіюють вплив на одеський порт за 300 тисяч доларів на місяць. Як не дивно, В. Зеленський чомусь не обурюється і не спростовує, що керівник Офісу президента Єрмак погрузнув у корупційному болоті. Найімовірніше, президентського гніву той не дочекається. Андрій Єрмак публічно назвав себе «щитом президента» і пафосно додав, що пішов би у відставку, але країна в небезпеці, і він її рятує.
Тож суспільний запит на оновлення, швидше за все, лопне, як мильна бульбашка. Бо близьких друзів, своїх «щитів», не посадять, хоч якою б довгою була ниточка від корупційного клубочка.