Не хотілося, ой, як не хотілося писати про сумне у газету, яка вийшла в чистий четвер напередодні такого світлого свята, яким з давніх-давен є для українців Великдень. Бо ж весна настала, хай і примхлива та непередбачувана. Але ж де взятися тій радості, якщо навколо аж дзвенить тривога за рідних і близьких. А зі всіх можливих і неможливих інформаційних шпарин сичить і сичить –  вір-р-р-у-с-с, вір-р-р-у-с-с, вір-р-р-у-с-с…

То й хочеш не хочеш, а закрадається таки сумнів у тому, що людина – творіння Боже –  наймогутніша на Землі. Бо і на неї – творця ядерної зброї і космічних кораблів, виявляється, є невидима напасть, про яку ми ще майже нічого не знаємо, окрім описаних лікарями-практиками та вченими-вірусологами зовнішніх проявів коронавірусної хвороби.
І не встигли ще американські вірусологи повідомити, що його білковий шип, який і справді схожий на корони давніх і нинішніх монархів, захоплює людські клітини учетверо міцніше, ніж навіть вірус SARS, не кажучи вже про інших, як китайські лікарі (якщо вірити повідомленням в Інтернеті, бо ж там нині вистачає всіляких фейків), ретельно обстеживши стан здоров’я тих, хто одужав, дійшли висновку, що він призводить до… чоловічого безпліддя. Мабуть, немає потреби розповідати про можливі наслідки цього явища для людства, враховуючи запевнення лікарів, що «перехворіють усі чи майже всі»!
Бо ж він не байдужий навіть до володарів мільйонів і мільярдів зелених доларів, різнобарвних євро, веселкових юанів і сіро-жовтих єн, які правлять нинішнім світом. І на такому тлі розробка вакцини проти цієї хвороби стає особливо актуальною. А обіцяна нашим президентом премія –  мільйон доларів тому, хто винайде ту вакцину, про що повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко, якось зовсім мізерія, після того, як парламентарі проголосували за зміни до бюджету, урізавши і так нещедре фінансування освіти й науки. А фахівці з ЄС заявили, що в бюджеті тепер відсутня «стратегія захисту людей, економіки і країни».
Про те, що такої стратегії в нинішньої влади немає, може свідчити і той факт, що вчені Інституту молекулярної біології та генетики за завданням Ради національної безпеки і оборони ще в січні(!)   розробили і навіть виробили одну партію тест-системи для виявлення коронавірусу, яку відправили на Житомирщину, але й до цього часу держава не спромоглася профінансувати їх виробництво, віддаючи перевагу закордонним. І як тут не запідозрити високопосадовців у тому, що їхні приватні інтереси таки переважають державні?
Та більшості українців зараз не до вакцини,  чиїхось мільйонних премій і навіть не до державного бюджету. Тут би зуби на полицю не покласти, не маючи роботи і, відповідно, й засобів до існування. Та й вітчизняну економіку карантин, дивися, от-от зовсім задушить, бо за оцінками фахівців кожен п’ятий малий підприємець після карантину не зможе відновити своєї діяльності. А економіка наша і так ніколи не розкошувала, бо всі уряди тільки про позички мільярдні, як про великі перемоги і здобутки своєї діяльності, бравурно звітували, навіть не намагаючись довести українські підприємства до рівня провідних, якщо не в світі чи Європі, так хоч би на пострадянському просторі. А тут ще й потік євро і доларів від заробітчан, якщо й зовсім не пересохне, то добряче зміліє.
За коронавірусним туманом непоміченим залишилося 13 квітня – день початку російсько-української війни. Бо саме цього дня шість років тому Збройні сили України під Семенівкою вперше відповіли вогнем на постріли росіян, розвіявши тим самим сподівання Кремля на кримський варіант для сходу України.
І на завершення трохи позитиву. Дослідники виявили, що найдовше – близько тижня – коронавірус може прожити на металі і пластикові, чотири – на склі, дві доби –  на дереві й одязі. І лише три години на папері. Тож бережіть себе –  передплачуйте і читайте нашу газету. З нею біда вам до хати не прийде!