Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 472

Попри карантин в Україні сталося чимало резонансних подій. Найбільший суспільний інтерес викликало затримання співробітниками поліції у київському Гідропарку плавця Валентина Бур’янова.

На відео в Інтернеті видно, що в «спецоперації» була задіяна дюжина екіпірованих парубків, хоч сам об’єкт такої надмірної ретельності був одягнений лише в плавки, бо перед тим переплив Дніпро.
«Правопорушник» не чинив опору, а чемно спілкувався з правоохоронцями. Однак вони, з’ясувавши особу і склавши протокол, чомусь одягли його руки в кайданки і вирішили терміново доправити в райвідділ. Заводили через чорний хід, як особливо небезпечного злочинця.
Справу передали у суд, а той відмовився її прийняти тому, що протокол був складений з процесуальними порушеннями і без свідків.
Окрилений успіхом, Валентин Бур’янов поскаржився на співробітників поліції в ДБР і пояснив, що протестує з приводу порушення його конституційних прав і спроб встановити у державі диктатуру.
Інтерв’ю журналістам відчайдух давав у масці, зауваживши, що не заперечує щодо карантину, як запобіжного заходу, але вважає, що боротьба з коронавірусом повинна вестися в рамках Конституції. Там передбачена процедура надзвичайного, або військового стану з чітко визначеними термінами і порядком. Так, як робиться у цивілізованих державах, де люди отримують на цей період компенсацію й турботу влади.
Жанр «шоу» увійшов в практику нашої невтішної реальності. Громадянами намагаються маніпулювати з допомогою емоцій. Тож не дивно, що історія «плавця з Гідропарку» відсунула на другий план доленосніші події. Зокрема, корегування державного бюджету, відхилення протестів опозиції з приводу Закону «Про ринок землі», а також пов’язаного з ним законопроекту про банки, який дозволяє ліквідацію їх у ручному режимі, вочевидь, маючи на увазі усунення конкурентів із перепродажу землі, яку збираються відчужувати без обмежень із допомогою механізму застави. Документ подається під соусом «антиколомойського», хоч постраждають передусім вкладники.
Кабмін заборонив громадянам гуртуватися більше двох осіб. Зате дозволив депутатам проводити сесії в закритому приміщенні. Навіть при тому, що серед них були носії коронавірусу. Дивний факт: обранці виділили у Фонд боротьби з ним 65 мільярдів, замість запланованих 97 мільярдів гривень. Хоча основний тягар боротьби з епідемією все-таки несуть самі люди: ізольовані, роз’єднані і здебільшого позбавлені засобів для виживання.
На можливість послаблення карантину натякнув Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, представивши амбіційний план раптового створення до кінця травня півмільйона нових робочих місць. Як кажуть у таких випадках: «Дай, Боже, нашому теляті вовка з’їсти».
Для порівняння: в США зареєстровано 17 мільйонів безробітних, і очікується, що їх кількість зросте до 32 мільйонів. Американський уряд вже виділив 2,3 трильйона доларів на ліквідацію наслідків епідемії.
В Україні, за свідченням голови Торгово-промислової палати Геннадія Чижикова, за час карантину безробітними стали 1-1,3 мільйона осіб, а загальна їх кількість сягає 2,8 мільйона.
На жаль, необґрунтовані обіцянки високопосадовців стають у нас прикрою традицією. Попередній Прем’єр-міністр Олексій Гончарук свого часу анонсував створення мільйона робочих місць. Потім обвалив економіку і проспав початок епідемії коронавірусу. Все зійшло йому з рук.
Тож в умовах безкарності стосовно можновладців актуальності набувають слова Валентина Бур’янова: «Ми самі несемо відповідальність за все, що відбувається в державі».